Pesnikinja Desanka Maksimović isključena je iz školskog programa trećeg i četvrtog razreda gimnazije u Srbiji, jer je nadležna komisija smatrala da se ne uklapa u „okvir epohe“.

Кomisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja najnovijom izmenom programa nastave za predmet Srpski jezik i književnost u gimnazijama izbacila je iz programa izbor iz poezije Desanke Maksimović, kao i njenu zbirku „Tražim pomilovanje“. Argument komisije jeste da se „vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe, te da postoji bojazan da bi i učenici pogrešili u vrednovanju njene poezije, umanjujući njen značaj“. Nakon što je Zadužbina „Desanka Maksimović“ reagovala na ovakvu izmenu, komisija je predložila da se zbirka „Tražim pomilovanje“ obrađuje u okviru nastave za prvi razred gimnazije, gde bi se to delo predstavilo kao „odjek književne epohe srednjeg veka“.

Tim povodom, Studenti IV godine Srpske književnosti i jezika Filozofskog fakulteta u Novom Sadu pokrenuli su na društvenim mrežama Peticiju za vraćanje dela „Tražim pomilovanje“ Desanke Maksimović u program nastave za predmet Srpski jezik i književnost u gimnazijama.

„Ovakvi argumenti su ponižavajući. Upravo vanvremenost jeste kvalitet zbirke „Tražim pomilovanje“. Njena književna vrednost je ogromna i kao takva ona se ne sme isključiti iz programa, ali se ne sme ni svrstati u poetiku srednjeg veka. Ideja da učenici mogu pogrešiti u vrednovanju a priori je ponižavajuća i za učenike i za nastavnike. Učenici su mlada misleća bića, a nastavnici su tu da im dela približe na najbolji mogući način. Naš argument je upravo taj da učenici u tom delu uviđaju književnu vrednost i univerzalnost, te je neoprostiv čin izbacivanja iz programa. Ova zbirka jeste nužna za njihovo osnovno čitalačko iskustvo.

Istorija srpske književnosti veća je od bilo kakve komisije, a delo Desanke Maksimović u njoj zauzima izuzetno visoko mesto. Molimo dotičnu komisiju i TRAŽIMO od nje da promeni svoju odluku i vrati pomenute nastavne jedinice, kao i da pri svim narednim izmenama konsultuje univerzitetske stručnjake. Pridružujemo se dr Svetlani Šeatović u uskliku „Tražimo pomilovanje za Desanku Maksimović!“ i molimo sve ljude da nas podrže u reagovanju na ovu književnu nepravdu“, navodi se u tekstu Peticije koju su pokrenuli studenti IV godine Srpske književnosti i jezika Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Svi koji žele, mogu da potpišu peticiju, a u znak protesta zbog ove izmene programa koju sprovodi Komisija za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Peticiju možete potpisati na linku:

https://www.peticije.online/271270?fbclid=IwAR1jzeFruY3Wgt70bF493BbwirOKg66svmk6LvaekzvOG8OQxXf0xhoYBaI

Autor: RTV „Biser“