Povodom uvođenja novog sistema e-fiskalizacije, Poreska uprava i Ministarstvo finansija pokrenuli su kampanju pod nazivom – „Iz tvog džepa u tvoj džep“, putem koje će javnost biti informisana o novom modelu fiskalizacije u Republici Srbiji, koji donosi brojne koristi kako privredi, tako i celoj državi, saopštio je ministar Siniša Mali.

– Ovom kampanjom obraćamo se svim građanima Republike Srbije sa porukom o značaju uzimanja fiskalnih računa prilikom svake kupovine dobara ili usluga. Ukazujemo na mogućnost da svako može proveriti ispravnost izdatog računa jednostavnim skeniranjem QR koda na računu – naveo je Mali.

– Fiskalni račun je dokaz da je za određenu kupovinu obračunat i plaćen porez. Ta sredstva se vraćaju u budžet Republike Srbije kroz budžetske prihode i dalje se koriste za izgradnju auto-puteva, bolnica, škola, predškolskih ustanova, i na taj način građani imaju direktnu korist od njih. Uzimanjem fiskalnog računa, građani zapravo direktno učestvuju u borbi protiv sive ekonomije i doprinose daljem razvoju celog društva i države – ističe ministar.

– Posredstvom budžeta, porez prikupljen na ovaj način, ulaže se u kvalitetno ostvarivanje svih javnih i društvenih potreba građana. Svaki dinar uložen u izgradnju bolnica, dečijih ustanova, škola, autoputeva, uložen u kulturu i sport, školstvo i zdravstvo, potiče i sa ispravno izdatog fiskalnog računa.