Krizni štab je na vanrednoj sednici uputio pisma svim gradonačelnicima i predsednicima opština u kojima ih podseća da su dužni da obezbede poštovanje svih epidemioloških mera na svojoj teritoriji. To se pogotovo odnosi, naglašava se u saopštenju, na organizatore različitih događaja širom zemlje. Otvoren je Kontakt centar putem kojeg građani mogu prijaviti nepoštovanje mera, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Pexels

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid 19 najoštrije osuđuje kršenje epidemioloških mera koje je uočeno u pojedinim jedinicama lokalne samouprave tokom prethodnog vikenda, saopštila je Vlada Srbije.

Na vanrednoj sednici Kriznog štaba koja je održana danas, kako se navodi, zatražen je povećan inspekcijski nadzor, s obzirom na to da je neposredno pred početak školske godine kršenje mera potpuno nedopustivo.

Krizni štab uputio je pisma svim gradonačelnicima i predsednicima opština u kojima ih podseća da su dužni da obezbede poštovanje svih epidemioloških mera na svojoj teritoriji, bez izuzetka i da bilo kakvog tolerisanja nepoštovanja mera neće biti.

Ukoliko uoče makar i minimalno nepoštovanje preventivnih mera, nadležni organi su u obavezi da postupaju u skladu sa zakonom i takvo ponašanje sankcionišu, ističe Vlada Srbije.

To se pogotovo odnosi, naglašava se u saopštenju, na organizatore različitih događaja širom Srbije, čija je obaveza da obezbede sve uslove kako zdravlje građana ne bi bilo ugroženo.

„Kršenje mera je i nepoštovanje zdravstvenih radnika“

Vlada Srbije poručuje da zakoni, kao i svi protokoli o sprovođenju epidemioloških mera koje je izradio Krizni štab, nedvosmisleno utvrđuju načine na koji se događaji mogu organizovati i oko njihovih poštovanja ne sme i neće biti nikakvih kompromisa.

Svako neodgovorno ponašanje u danima pred nama, ukazuje Vlada, jasno će se odraziti u statističkim brojkama kroz dve ili tri nedelje.

„Svako masovno okupljanje bez poštovanje preventivnih mera, neodgovorno ponašanje i nenošenje maski u zatvorenim prostorima predstavlja, pored ugrožavanja sopstvenog zdravlja, zdravlja drugih ljudi i nepoštovanja zakona, svojevrsno nepoštovanje zdravstvenih radnika koji su poneli najveći teret borbe protiv koronavirusa“, piše u saopštenju.

Prijave kršenja mera putem Kontakt centra

Vlada Srbije će zadužiti Ministarstvo zdravlja i MUP da u saradnji sa Koordinacionom komisijom za inspekcijski nadzor i inspekcijskim službama jedinica lokalne samouprave pojačaju kontrolu poštovanja mera i naprave plan zajedničkih kontrola poštovanja svih važećih epidemioloških mera.

Svi građani Srbije koji uoče nepoštovanje preventivnih mera to mogu prijaviti putem jedinstvenog Kontakt centra za inspekcije i to posredstvom portala www.inspektor.gov.rs ili pozivom na broj telefona 011/63-50-322.

Autor: RTS