Novom Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi za 2020. godinu, opredeljena su sredstva i za podsticaje za organsku biljnu proizvodnju u ukupnom iznosu od 150.000.000 dinara.

Foto: Pixabay

Pravilnikom se bliže propisuju uslovi, način i obrazac zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za organsku biljnu proizvodnju, kao i maksimalni iznos podsticaja po korisniku.

Pravo na podsticaje ostvaruju pravna lica, preduzetnici i fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, ukoliko ispunjavaju propisane uslove.

Podsticaji za organsku biljnu proizvodnju utvrđuju se u odgovarajućem iznosu koji se uvećava 400% od iznosa za podsticaje koji se isplaćuju za osnovne podsticaje za konvencionalnu biljnu proizvodnju.

S obzirom na to da podsticaji za konvencionalnu biljnu proizvodnju iznose 5.200 din/ha, to znači da su podsticaji za organsku 20.800 din/ha.

Zahtev za podsticaje za organsku biljnu proizvodnju podnosi se jedanput godišnje, u dva primerka Ministarstvu finansija – Upravi za trezor, od 03. maja do 30. juna tekuće godine.

Više informacija i zahtev potražite OVDE.

Izvor: Poljosfera