Na Đurđevdan, 6. maja, Skupština Srbije izglasala je ukidanje vanrednog stanja koje je na snazi bilo od 15. marta. Tada su svi odahnuli, iako su epidemiolozi jasno i glasno upozoravali da bitka sa koronavirusom nije gotova i da ne smemo da se opustimo. Od postepenog pada broja zaraženih, juče je registrovan gotovo dvostruki broj pozitivnih na koronavirus u odnosu na subotu.

Broj zaraženih nakon ukidanja vanrednog stanja polako je padao, uz povremena blaga povećanja, što je svima ulilo nadu da se bliži kraj epidemije.

Epidemiolozi i stručna javnost upozoravali su građane da ukidanje vanrednog stanja ne znači i ukidanje vanrednih mera. Rezultati pokazuju da njihovi apeli ipak nisu urodili plodom.

Nakon što je u subotu registrovan najniži procenat broja zaraženih u odnosu na broj testiranih, od 6.076 uzoraka pozitivno je bilo 58, juče je došlo do naglog skoka broja inficiranih.

Najnoviji rezultati pokazuju da je na koronavirus pozitivno još 114 osoba, što je gotovo dvostruko više u odnosu na subotu.

Najveći udeo u broj zaraženih jesu pozitivni slučajevi iz Vranja, koje je registrovano kao novo žarište. Od subote su u ponovo otvorenu kovid bolnicu primljena 52 pacijenta.

 

Izvor: RTS