Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić pozvao je građane naše zemlje da, zbog situacije u vezi sa koronavirusom, razmisle pre nego što se odluče na putovanje u inostranstvo. On smatra da ova godina treba da bude godina domaćeg turizma i očekuje da će se veliki broj građana Srbije odlučiti za odmor u Srbiji i korišćenje turističkih vaučera.

Srebrno jezero

“Više od 50.000 turističkih vaučera već podeljeno iz druge tranše, uz 160.000 koji su podeljeni do kraja februara, što je ukupno više od 200.000”, rekao je Ljajić, a navodi se na sajtu Vlade.

Ljajić je u izjavi za TV Prva napomenuo da je odluka o tome gde će ko letovati i putovati van zemlje u potpunosti individualna i slobodna, ali da treba imati u vidu, pre svega, bezbednost i sigurnost na tim putovanjima.

On je dodao da je još mnogo nepoznanica za sve, da protokoli još uvek nisu definisani i da su različiti od zemlje do zemlje.

“Još uvek se ne zna koliko će ljudi moći da putuje u avionu, koliko u autobusu, koliko ih može biti na plažama, u bazenu ili moru, kolika će da bude razdaljina”, ukazao je Ljajić.

Na pitanje da li se uskoro očekuje dolazak stranih turista u Srbiju, Ljajić je naveo da ove godine nije realno očekivati da ćemo se približiti brojci od 1,8 miliona stranih turista, koliko ih je prošle godine bilo u Srbiji.

“Realnije je očekivati dolazak dela turista iz regiona, koji čine 40% ukupnih dolazaka stranih turista u Srbiju, posebno tokom avgusta kada se održavaju velike manifestacije, kao što su Egzit, Guča, Nišvil”, rekao je Ljajić.

Izvor: eKapija