Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić obišla je radove na izgradnji lokalne računarske mreže u Osnovnoj školi „Veljko Dugošević“ u Beogradu, prvoj školi u kojoj je započeta realizacija projekta „Povezane škole“.

Foto: Pixabay

“Očekujemo da do septembra za 500 škola bude obezbeđen bežični internet, odnosno da u narednoj školskoj godini digitalna nastava biti moguća u više od 11.000 učionica, za više od 286.000 đaka”, najavila je državna sekretarka, ističući da je podizanje infrastrukture osnova za opremanje škola odgovarajućom računarskom opremom i digitalnim nastavnim sadržajima.

Ona je podsetila da je planirano da do 2020. mreža bude izgrađena u još 500 školskih objekata, odnosno 23.000 učionica.

Izgradnja mreže u okviru kapitalnog projekta „Razvoj IKT infrastrukture u ustanovama obrazovanja, nauke i kulture – „Povezane škole’, koji zajedno sprovode Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, zvanično je počela 24. juna, a prvi radovi izvode se u još pet škola u Beogradu, kao i u Nišu, Trsteniku i Beloj Palanci.

Kako je navedeno na platformi Pametno i bezbedno Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, prethodno je realizovan pilot projekat kojim je obuhvaćeno 27 osnovnih i srednjih škola u 16 gradova u Srbiji: Beogradu, Leskovcu, Vršcu, Lešnici, Topoli, Boru, Ubu, Zaječaru, Kragujevcu, Loznici, Čačku, Valjevu, Negotinu, Užicu, Jagodini, Kruševcu.

Izvor: eKapija