5 000 Dinar

Za pomoć države od 5.000 dinara, do ponoći kada je rok za prijavu istekao, prijavilo se 963.807 mladih, a kako je izjavio ministar finansija Siniša Mali, isplata ove jednokratne pomoći počela je danas.

– Kao što smo i obećali, odmah krećemo sa isplatama i danas ćemo isplatiti sve one koji su primaoci novčane socijalne pomoći kao i još oko 450.000 mladih koji su se prijavili preko portala Uprave za trezor. Isplatu nastavljamo u ponedeljak, 19. decembra i prva dva-tri dana sledeće sedmice isplatićemo pomoć svima koji su se prijavili i ispuniti obećanje koje smo dali – rekao je Mali.

Novac će korisnicima biti na raspolaganju posle devet časova, odnosno početka rada platnog prometa i rasknjižavanja uplata od strane banaka preko kojih se pomoć isplaćuje. Mali je podsetio da je ove godine mladima već dva puta, prvo u februaru a potom i u junu, isplaćivana pomoć u iznosu od po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.

– Za isplatu koja je počela danas izdvojili smo oko šest milijardi dinara i opet pokazujemo da brinemo o onima kojima je naša briga najpotrebnija. Ovo je veoma jak i veliki signal našim mladima da mislimo o njima. Želimo da osete potrebnu sigurnost i podršku od strane države Srbije – rekao je ministar Mali.

Istakao je da se ovom isplatom pokazuje i snaga naših javnih finansija. Pravo na pomoć države imaju mladi u uzrastu između 16 i 29 godina. U februaru je pomoć dobilo 1.059.411 a u junu 1.105.196 mladih, a ovoga puta ukupan broj za isplatu, dakle kada se sabere broj onih koji su se sami prijavili i broj korisnika socijalne pomoći kao i onih na izvršenju krivičnih sankcija, iznosi 1.001.446.