Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali jutros je podsetio da je rok za prijavljivanje za 100 evra pomoći države danas do ponoći, kao i da se isplata završava u ponedeljak 8. juna 2020. godine.

Foto> Ministarstvo finansija

„Veoma sam zadovoljan, šest miliona i 200 hiljada ljudi se prijavilo, 4,3 miliona građana putem portala Uprave za trezor ili kol centra, plus 1,9 miliona penzionera i onih koji primaju novčanu socijalnu pomoć. Ovo pokazuje koliko smo pogodili mere podrške države. Pokazali smo da je država jaka, da ima novac, pomogli smo ljudima da se smanje negativne posledice virusa korona“, rekao je Mali za TV Prva.

Ukupno je sa današnjim danom isplaćeno 6.013.861 građana, a preostalo je za isplatu njih 75.486.

U slučaju eventualnih problema sa prijavom za pomoć države, Mali je istakao da je omogućena prijava reklamacija pozivom kol centra 0800 101 100 ili putem portala Uprave za trezor idp.trezor.gov.rs i naglasio da na reklamacijama radi 30 ljudi.

Ministar je podsetio i da je juče isplaćena i druga minimalna zarada na račune 235.000 preduzeća, za milion i 50 hiljada radnika, u okviru paketa ekonomskih mera u cilju smanjenja posledica COVID-19.

„Ostao je još jedan mesec, u julu ćemo imati još jednu isplatu minimalne zarade. Iako je virus korona trajao mesec i po dana, tri meseca traju naše mere. Smatram da je to pravi način podrške naše privrede, da se zahukta, da počne da radi“, rekao je on.

Mali je naglasio da je srećan što je Srbija pravovremenim merama uspela da izbegne najcrnji scenario i da je u našoj zemlji, što je retkost u svetu, zabeleženo povećanje broja zaposlenih.

„U Srbiji je sedam hiljada zaposlenih više u odnosu na februar 2020. godine. Dva su razloga, pre svega mere Vlade Republike Srbije, koje su omogućile da ne bude otpuštanja, jer u tom slučaju privatnici ne bi ni mogli da se prijave za pomoć države. Drugo, u krizi su se pojavila nova zanimanja, te se određeni broj građana zaposlio“, rekao je Mali.

On je istakao da se sada gleda dva ili tri koraka unapred, zbog čega se radi na dodatnim merama, kako bi se obezbedilo novo zapošljavanje.

„Neke zemlje se još bave virusom korona, druge kreću da implementiraju ekonomski program, a kod nas je to u toku. Gledamo dva ili tri koraka unapred i zato uvodimo nove mere, podsticaje za dodatno zapošljavanje, čime bi oni koji su trenutno bez posla ili povratnici iz inostranstva u ovoj zemlji videli budućnost i došli do posla ili kroz smanjenje poreza i doprinosa, ili kroz subvencije“, rekao je ministar.

Mali je zaključio da će narednih dana biti predstavljeni podsticaji za novo zapošljavanje, čime će biti zaokružen paket ekonomskih mera koje je država Srbija sprovela.

Izvor: Ministarstvo finansija