Pilotiranje državne mature, odnosno prva proba, biće održana od 27. do 30. oktobra u 101 srednjoj školi u Srbiji. Prvu probu velike mature radiće 50 gimnazija, 48 srednjih stručnih škola i tri srednje umetničke škole.  Test će raditi učenici treće godine srednje škole i biće obuhvaćeno ukupno oko 5.000 učenika. 

Ilustracija/Pixabay

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević istakao je da je državna matura poluga koja pomera srpsko obrazovanje ka kvalitetu i da će pomeriti sve što decenijama nije pomerano.

Кoncept novog modela učenja nije gomilanje činjenica i ponovno učenje pred ispit, već prepoznavanje sadržaja. Državnom maturom će se meriti kvalitet nastave, a učenici će imati i mogućnost da konkurišu na više fakulteta. Biće gotov i Jedinstveni informacioni sistem tako da neće moći da bude nikakvih loših situacija i mislim da deca moraju da shvate da je jurnjava ocena završena i da počnu da jure znanje, naveo je ministar, dodajući da visoko obrazovanje na ovaj način nije ugroženo, već da je to  zajednički projekat.

Ministar je istakao da fakulteti treba da se raduju jer su se do sada žalili kako im dolaze slabi kandidati i dodao da sada imaju priliku da učestvuju, što će omogućiti da se proveri i kvalitet visokog obrazovanja.

Fakulteti učestvuju, profesori sa fakulteta biraju težinu zadataka, svaki predmet će imati dva nivoa težine, standardni i visoki nivo tako da od kandidata zavisi koji nivo izaberu i gde će biti primljeni, naveo je ministar.  On je istakao da će učenici biti bolje informisani šta moraju da biraju da bi upisali određene fakultete, kao i da je nova pogodnost ta što mogu da se prijave na neograničeni broj fakulteta

Ministar Šarčević objasnio je da se ove godine testiraju učenici trećih razreda srednjih škola, jer oni rade po programu u kojem postoje izborni predmeti.

On se zahvalio Evropskoj uniji, koja projekat državne mature finansira sa oko 3,7 miliona evra.

Drugo pilotiranje predviđeno je za maj 2021. godine i u potpunosti treba da liči na državnu maturu, koja se, prema planu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  uvodi  u obrazovni sistem od 2022.godine.

Cilj pilotiranja je da se proveri kvalitet zadataka, deo procedura koje se sprovode u školama u toku sprovođenja mature, kao i da se na vreme uoče i otklone eventualni propusti u nedostaci i da se učenici naviknu na testiranje tog tipa,  rečeno je danas na predstavljanju projekta državne mature u Beogradu.

Za testiranje će biti izabrana po dva odeljenja iz škole, radiće zadatke koji se odnose na gradivo iz prva dva razreda srednje škole i proba će se odnositi samo na obavezni deo mature – maternji jezik, matematika i jedan opšteobrazovni predmet, koji ovoga puta učenici neće birati sami, već će on unapred biti određen za njihovu školu ili teorijski deo stručnog ispita.

Položeni obavezni deo mature (maternji jezik, matematika i jedan opšteobrazovni predmet), kada bude uvedena, značiće da učenik može da dobije diplomu o završenoj srednjoj školi.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da su glavni ciljevi projekta – da se poveća kvalitet obrazovanja i dobiju povratne informacije iz srednjeg obrazovanja, zatim podizanje standarda i pružanje jednakih mogućnosti da svi polažu isti ispit i podizanje kredibiliteta obrazovanja, kao i transparentnosti.

On je rekao da u oblasti obrazovanja Srbija i EU sarađuju već dve decenije i da je važna poruka da obrazovanje predstavlja životnu investiciju.

Evropska unija je, prema njegovim rečima, od 2003.godine, do sada je Srbiji  dala ukupno 100 miliona bespovratne pomoći za unapređenje obrazovanja.

Gregor Mohorčič, Vođa tima Projekta državne mature, govorio je o detaljima pilotiranja državne mature, kao i o samoj državnoj maturi, koja će se održati 2022. godine.

Detaljnije o državnoj maturi možete pogledati OVDE.

Izvor: mpn.gov.rs