Њеова Светост Патријарх српски г. Порфирије, уз саслужење епископа Српске православне цркве, и у присуству на хиљаде верника, служио је Свету Архијерејску лутургију у манастиру Тумане код Голупца. Литургија је служена у част Недеље мироносица коју слави СПЦ.

Foto: Screenshot/ Manastir Tumane

– Ми се, слава Богу, ево до данашњих дана овде сабирамо као што је то било вековима. Овде су вековима долазили они који верују у крст и Васкрсење Христово. Та вера је обликовала наш народ, без те вере нисмо постојали, ни данас не бисмо постајали… Да благодат сиђе на све нас сабране овде, читаву земљу, православне Србе, не само у отаџбини, него где год да се налазе, поручио је, поред осталог, у својој беседи пред окупљеним народом Патријарх Српски г.Порфирије.

На литургији се, од раних јутарњих часова, окупило на хиљаде верника из читаве земље, али и региона.

Манастир Туман је основан је у другој половини 14. века и недавно је обележио 630 година постојања. Из године у годину привлачи све већи број верника који траже лека и духовне утехе.

У цркви манастира посвећеној Светом Архангелу Гаврилу чувају се мошти Преподобног Зосима Синаита и Преподобног Јакова Новог. НЈима се верници моле за оздрављење и спас својих најближих који болују од најтежих болести. На удаљености од једног километра од манастира, налази се испосница Светог Зосима и чудотворни извор.

Извор: новости