Premije za mleko biće podignute sa 10 na 15 dinara po litru. Subvencije po grlu idu sa 25.000 na 30.000 dinara.

person pours milk into glass

Foto: Unsplash

Ovo je dogovoreno na jučerašnjem sastanku premijerke Srbije Ane Brnabić i ministara poljoprivrede i trgovine Jelene Tanasković i Tomislava Momirovića sa proizvođačima i prerađivačima mleka.

Kako je rekla ministarka Tanasković, na ovom sastanku prvi put su zajedno u Vladi bili predstavnici mlekara i primarni proizvođači mleka, ali i trgovinski lanci:

– Svako je izneo svoje probleme, koji su doveli do ovde gde smo sada. Pre svega, proizvođači se žale na prekomerni uvoz koji je bio u prethodnom periodu. Država je već reagovala, kako bi ograničila uvoz u cilju zaštite domaće proizvodnje. Na sastanku smo razgovarali i o mogućnosti kupovine novih stelnih junica, koje bi bile refundirane do 50 odsto plaćene cene ili da budu subvencionisana ženska telad, kvartalno, odnosno na godišnjem nivou u iznosu od 100.000 dinara.

Ministarka smatra da je ključ u kontroli i organizaciji sistema, koji će funkcionisati i u kome će otkupna cena mleka zavisiti od kvaliteta. Sada pravimo sistem kako bismo pronašli možda neke koji su nevidljivi u lancu. Da suzimo mogućnost manipulacije. Da se ne desi da i jedan poljoprivredni proizvođač daje mleko u otkup za 38, što smo mogli da čujemo, a neko prodaje za 74 do 75 dinara.

Prema rečima Tanaskovićeve, minimalna otkupna cena od 80 dinara po litru nije realna.

– Kada pričamo uopšte o minimalnoj ceni kao takvoj, ona ne može da se uvede u zakonski okvir – istakla je ministarka.