Img 20230224 211802

Na ovogodišnjem 44. sajmu turizma brojni zainteresovani posetioci mogli su da se upoznaju sa svim lepotama i sadržajima koje nudi opština Malo Crniće.

Opština Malo Crniće predstavlja idealno mesto za sve one koji vole i žele da na nekoliko dana pobegnu iz gradske sredine, tj. da provedu vikend u Malom Crniću.

Foto: RTV Biser
Foto: RTV BiserP

„Preporučujemo obilazak kulturno-istorijskih spomenika,  od kojih je najznačajniji manastir Zaova iz XIV veka. Njega povezuje čuvena legenda o sestri Jelici sa još tri manastira. Jedan je Bradača, koji se nalazi takođe na teritoriji opštine Malo Crniće. Pored Bradače, tu su Rukumija i Sestroljin koji su povezani sa ovom legendom, a koja je opisana u narodnoj pesmi „Bog nikome dužan ne ostaje“, ističe direktorka turističke organizacije Opštine Malo Crniće, Jasna Jović.

 

 

Foto: RTV Biser

Ono što svakako treba posetiti je i spomen obeležje  Vranjevac, koji je posvećen svim nastradalim sa teritorije Braničevskog okruga u oslobodilačkim ratovima između 1912-1918. godine. Poseban kuriozitet predstavlja desetogodišnji istraživački rad u cilju prikupljanja i štampanja četvorotomne knjige sa 23.560 imena poginulih sa teritorije Braničevskog okruga, koja je sazidana u zidine spomenika Vranjevac. Кnjiga se čuva u svim značajnijim kulturnim institucijama Srbije.

 

„S obzirom na to da nam predstoji letnja sezona, pozivamo sve one koji vole da se provode na bazenima i upražnjavaju letnje čarolije, mogu to učiniti na dva bazena“, kaže direktorka.

 

Za pecaroše tu su jezera Zmajevac i Zaova.

Foto: RTV Biser

Opština Malo Crniće je posebna i po tome što skoro svako domaćinstvo proizvodi domaći sir, meso, mleko, jaja, rakiju, tako da svi oni koji dođu mogu da ponesu zdrave proizvode, Mogu da uživaju u fantastičnoj prirodi, da uberu zdravo bilje…

Na ovogodišnjem sajmu turistička organizacija predstavlja preko dvadeset manifestacija koje se održavaju na teritoriji opštine Malo Crniće, a direktorka Jović izdvojila je FEDRAS (Festival dramskih amatera sela Srbije), koji postoji od 1972. godine i „Stiško poselo“, koje je nastalo 2008. godine. To je celodnevna manifestacija koja neguje našu tradiciju i jako je posećena. Značajne manifestacije koje se održavaju na teritoriji opštine su fijakerijade, motorijade, lovačke manifestacije koje okupljaju turiste iz cele Srbije, a neke su i internacionalne.

„Što se tiče ovogodišnjeg sajma, mi smo zadovoljni posetom i interesovanjem turista da posete našu opštinu. Nadamo se da nas očekuje uspešna sezona i da će turisti poneti lepe utiske iz naše opštine“, zaključuje direktorka Jasna Jović.

Informacije o smeštaju i restoranima u opštini Malo Crniće turisti se mogu informisati u Turističkoj organizaciji koja se nalazi u zgradi Opštine, Bajlonijeva 119 ili na telefon 012/280-164.