Otvorena izložba „Stvorene da svedoče – Fotografije de Arijusa van Tinhovena sa balkanskih ratišta 1912-1916“

U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu 17. oktobra otvorena je izložba „Stvorene da svedoče – Fotografije de Arijusa van Tinhovena sa balkanskih ratišta 1912-1916“ autora istoričara dr Vladimira Krivošejeva, muzejskog savetnika iz Narodnog muzeja u Valjevu. Izložbu „Stvorene da svedoče“ čini odabir iz celine koja se sastoji od 500 fotografija izrađene od strane dr Arijusa van Tinhovena, a koje stoje kao svedoci burnih vremena s početka XX veka.

4
Foto: GSU

Dr Arijus van Tinhoven je bio holandski lekar, humanista, hroničar i avanturista. U Srbiju dolazi 1912. godine kako bi se našao na usluzi tada malobrojnom srpskom sanitetu. Fotografije svedoče ne samo o ratnim strahotama i radu saniteta, već i o izgledu gradova u kojima je van Tinhoven boravio ili je kroz njih prošao (Beograd, Vranje, Valjevo, Niš, Kragujevac, Pirot….). Takođe, one svedoče o svakodnevnim aktivnostima vojske i civila u ratnim uslovima.
Publici se obratio sam autor postavke koji je istakao da je cilj izložbe da se široj javnosti prezentuju ranije nepoznate fotografije dr Van Tinhovena i da se ukaže na dragocene informacije koje one nose o vremenu i uslovima u kojima je tokom ratova obavljala sanitetska služba, o ljudima koji su učestvovali u njenom radu, kao i o izgledu gradova u kojima je pre više od jednoga veka holandski lekar radio i kroz koje je prošao. Krivošejev je napomenuo da su iza dr Van Tinhovena ostali memoarski tekstovi koji predstavljaju dragocene pisane istorijske izvore, ali da su od velikog značaja i brojne fotografije koje je pasionirano snimao tokom svoga ratnog rada i putešestvija. One su danas koristan materijal koji vizualizuje neka od saznanja poznata iz od ranije dostupnih istorijskih izvora, ali pružaju i niz dodatnih, nepoznatih informacija.
Izložbu prati i kataloška monografija sa fotografijama dr Van Tinhovena snimljenim u periodu od 1912. do 1916. godine na različitim mestima na Balkanu u kojima je kao lekar radio, ili je kroz njih proputovao tokom dva balkanska i Prvog svetskog rata. Te fotografije se danas čuvaju u Kraljevskoj nacionalnoj biblioteci Holandije u Hagu.
Izložba traje do 6. novembra, ulaz je slobodan.