U Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja Požarevac 2. septembra 2021. godine otvorena je izložba slika pod nazivom NOVA BUDUĆNOST – RELATIVNOST umetnice Teodore Stojanović iz Beograda.

Foto: GSU

Marina Radosavljević, viši kustos, istoričar umetnosti o umetničkom stvaralaštvu umetnice kazala je:„TeodoraStojanović je stefolizofkinja i slikarka koja koristi sva moguća sredstva kako bi stvar progovorila, nastojeći da izvuče dušu, sublimirajućije i produhovljujući.

Ona koristi različite načine delovanja,snažnim gestom stvara anonimne figure koje žive u nekom mračnom i nadrealnom svetu. Preteća atmosfera i napetost na pretežno ahromatskim delima omogućila je Teodori da prikaže postojanje deformisanih bića neobočnih udova, iskeženih lica, iskrivljenih lobanja, sa kandžama i kljunovima, u večnom mučnom stanju uma. Umetnica projektuje uzvišene i eterične koncepte smrti na svoje kreacije, prikazujući pesimizam, nihilizam, egzistencijalizam, mentalnu nestabilnost i samouništenje. Ipak, nameće se i pitanje slobode koja za Stojanovićevu ostaje ideal koji čini da se sagleda, po njenim rečima, „realnost života u svim njegovim segmentima užasa i najdubljim strahovima svakogčoveka“. Sloboda nam omogućava izbor koji nas dalje usmerava i gradi suštinsku sliku života i stvarnosti“.

Izvor: GSU