До 15. маја отказују се сви туристички аранжмани за иностранство, изјавио је Александар Сенчић, Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (YУТА). Аранжмани се отказују због ванредне ситуације у земљи, али и због отежаних услова путовања у читавом свету који су последица пандемије корона вируса. Домаћи хотели су у кризи због недостатка гостију, а остале нико ништа не пита.

Из организације наводе да се ради о преко 100.000 туристичких аранжмана које су грађани Србије уплатили углавном за путовања на север Италије и у друге градове Европе, друге земље попут Марока и друге далеке дестинације. Сенчић је рекао да је проблем са 100 хиљада путника у априлу и мају и да се не отказују се Турска и Египат. Међутим, због панике Сенчић наводи да „људи сада неће да путују ни тамо где нема опасности“ и додао да грађани могу да се обрате туристичким агенцијама код којих су уплатили аранжмане како би се договорили о начину компензације. Истакао је да је предлог да грађани за уплаћени износ добију неки други аранжман или да исти аранжман реализују у неком другом термину.

Према речима Сенчића уплаћени новац за туристичке аранжмане није могуће вратити зато што су њиме унапред плаћени и превоз и смештај, и истакао је да због целе ситуације са епидемијом корона вируса туристичке агенције имају проблеме са ликвидношћу.

Ова година је изгубљена за туризам

О насталој ситуацији обавештено је и ресорно Министарсво трговине, туризма и телекомуникација од кога у асоцијацији YУТА очекују додатне разговоре, како би се нашло решење за помоћ туристичким агенцијама.

Сви се надају да ће ресорно министарство помоћи, као што се најављује у другим државама. „Немачка је кренула с иницијативом да пола пореза и доприноса плате послодавци, а пола држава, али они су економски моћнији. Без помоћи државе тешко ћемо преживети. Воде се разговори преко министарства, привредне коморе, сви су упознати, очекујемо решење, на ивици смо егзистенције, најављују се одласци радника на одморе и слободне дане“, рекао је Сенчић за Н1.

Српски туризам је такође у кризи незапамћених размера јер гостију – нема, нити може да их буде, а слично је и у хотелима широм Европе. Директор Пословног удружења хотелијера и ресторатера Србије (ХОРЕС) Георги Генов рекао је да је попуњеност капацитета у хотелима највише до десет одсто и да ће после здравствене кризе због корона вируса кренути агресивна туристичка кампања како би се Србија вратила на туристичку мапу света.

У Србији је проглашено ванредно стање због епидемије корона вируса и могућност кретања је сужена. Потражња за хотелима у оваквој ситуацији и без проглашеног ванредног стања била би минимална.

Kриза погађа и мале, али њих нико не пита

Док туристичке агенције и удружења хотелијера траже помоћ од државе, нико не пита мале угоститеље и сеоска домаћинства како им је док траје криза, нити се зна да ли ће они добити помоћ од државе с обзиром на то да би на тржишту, бар декларативно, сви требало да буду једнаки.

Kако било, прогнозе су црне и незахвалне, поготово јер је епидемија још у јеку. Да ли је циљ спасавати само велике док мали треба да остану „препуштени тржишту“, још се не може рећи.

Извор: даљине.рс, Н1