Највећа глобална акција за очување планете, „Сат за нашу планету“, уз слоган „Окренимо се природи!“, обележиће се 28. марта искључивањем светла у 20.30, најавио је Светски фонд за природу (WWФ).

Тај покрет подсетио је да окупља људе широм света који желе да укажу на своју спремност и потребу да заједно предузмемо хитне кораке како би се ублажили узроци и последице климатских промена.

Упозорено је и да животињски и биљни свет планете Земље нестаје алармантном брзином, да прети изумирање око милион врста и да су последице климатских промена све израженије.

Овом акцијом WWФ истиче значај природе као темељ здраве планете и непосредно, снажно и исплативо решење за климатску кризу.

Због пандемије коронавируса и због тога што окупљања у већини земаља нису могућа, ове године WWФ позива појединце да се прикључе акцији виртуално, дајући свој глас за планету путем друштвених мрежа, уз могућност да освоје интересанте награде, а детаљи су доступни на званичној WWФ Србија Фацебоок страници.

Подсећа се да је ова акција, која је позната по симболичном искључивању светла у трајању од једног сата, настала је у Сиднеју 2007. године, а током година проширила се на више од 180 земаља и 7.500 градова.

У њој још од 2009. године учествују и градови у региону.

Србија ову акцију обележава дванаести пут по реду, а прошле године придружило се око 200 партнера – градова, општина, јавних установа, школа, вртића, компанија и организација широм земље.

Док неки научници и биолози пандемију с којом се планета суочава повезују с губитком биолошке разноликости, у WWФ-у поручују да је сада више него икада потребно да људи постану свесни важности природе за опстанак и напредак.

„Очувањем природе штитимо и сами себе. Посебну пажњу треба посветити заштити екосистема и биолошке разноврсности зато што они имају неоспоран значај у ублажавању и прилагођавању на климатске промене“, изјавила је представница WWФ Адриа – Србија Душка Димовић.

Она је најавила да WWФ у Србији почиње и пројекат „Да нам клима штима“, уз подршку Владе Шведске, који промовише „екосистемски приступ“ као принцип за свеобухватно управљање водама, земљиштем, шумама, биљним и животињским ресурсима, и пружа одговоре на изазове које нам постављају климатске промене.

„Позивамо светске лидере да учине све како бисмо постигли нови споразум о очувању природе до 2030. године“, рекла је Димовић и позвала све љубитеље природе да се виртуелно укључе у овај догађај и да гласају за природу.

Kако у неким градовима искључивање светла захтева излазак радника на терен, а за WWФ је сигурност појединаца у доба епидемије важнија од самог чина искључења расвете, локалне самоуправе се зато позивају да утичу на своје грађане и замоле их да се придруже акцији симболичним искључивањем светла из сигурности својих домова.

WWФ је једна од највећих светскигх организација за заштиту природе, која има готово пет милиона присталиуца и активну глобалну мрежу у више од 100 земаља.

Мисија WWФ-а је да заустави уништавање животне средине и да омогући да се живи у складу са природом кроз очување биолошке разноврсности, одрживо коришћење природних ресурса, смањење загађења и претераног трошења.

Извор: Бета, Н1

Фото: AFP/Luis Robayo