Opštinu Žagubica, na gotovo svim tradicionalnim manifestacijama u okrugu a i šire, na jedinstven način predstavljaju opštinska udruženja žena.

Foto: .zagubica.org.rs

Na raznim događajima, gde je očuvanje starih vrednosti prioritet, zastupljeni su specijaliteti iz Homolja, te su u Ćovdinu, na Malu Gospojinu, na Manifestaciji „Da se tradicija ne zaboravi“, „Etno dame” iz Laznice u kategoriji najtradicionalnijeg slavskog kolača, osvojile ni manje ni više, nego prvo mesto.

Prvo mesto u Ćovdinu samo je jedan od nastupa sa koga su ponele nagradu, a vredno je pomena da su nedavno zajedno sa Udruženjem žena “Homoljke“ iz Žagubice „Etno dame“ učestvovale i na Festivalu Srpske trpeze u Skadarliji, na poziv Turističke organizacije Žagubica gde su se predstavile u revijalnom delu, kao počasni gosti, a prezentovale srpsku trpezu iz Homolja, hranu na način na koji su je spremali stari.

„Pozitivna strana ovakvih druženja i okupljanja u okviru manifestacija, jeste samo motiv više da se mladi ljudi približe udruženjima koja čuvaju i neguju bogatu prošlost Homolja“, navodi Marija Urošević, članica Udruženja „Etno Dame“, inače student. Njoj, kako veli, ovo predstavlja hobi, koji se vrlo lepo slaže uz nauku, a vršnjake poziva da dođu, učlane se u udruženje i zajedno neguju kulturu Homolja.

Izvor: zagubica.org.rs