Na današnji dan 1988. godine, kanadski sprinter Ben Džonson, postavio je na Olimpijskim igrama u Seulu svetski rekord u finalnoj trci na 100 metara – 9,79 sekundi. Nakon tri dana utvrđeno je da je bio dopingovan, zbog čega je rezultat poništen, a Džonsonu je oduzeta zlatna medalja.

pressonline

Bendžamin Sinkler „Ben“ Džonson (Benjamin Sinclair „Ben“ Johnson) rođen je 30. decembra 1961. godine na Jamajci. Ovaj kanadski atletičar osvojio je dve bronzane medalje na Letnjim olimpijskim igrama 1984. godine u Los Anđelesu.

Postavio je i dva svetska rekorda u trci na 100 metara na Svetskom prvenstvu u atletici 1987. godine, i na Olimpijskim igrama 1988. godine, ali je diskvalifikovan zbog dopinga, nakon čega mu je oduzeto olimpijsko zlato i poništena su mu oba rekorda.

Džonson je te 1988. godine zasenio publiku, ostavivši za sobom i najvećeg rivala – Karla Luisa. Džonson je pretrčao stazu u samo 46 koraka!

Nakon otkrivene prevare, Luis je osvojio zlatnu medalju, a Benu Džonsonu je doživotno zabranjeno da nastupa za Kanadu, ali mu je suspenzija kasnije smanjena na dve godine.

Džonson je tek posle osamnaest godina javno rekao da je žrtva velike američke zavere i da je kobne večeri primetio neke sumnjive ljude kako se motaju oko uzoraka urina i da je jedan od njih ubacio nešto u njegov uzorak urina.

Da bi isprobao svoje mogućnosti i dokazao da je žrtva nameštaljke, Džonson se 1999. godine pred 700 gledalaca trkao sa automobilom od kojeg je bio brži.

Džonson se posvetio kreiranju sportske obuće i odeće, i postao je vlasnik sopstvene modne sportske linije.

Autor: RTV Biser