Juče je povodom epidemiološke situacije održana sednica Saveta za bezbednost opštine Petrovac na Mlavi. 

petrovacnamlavi.rs

Po završetku sednice izjavu za medije dao je predsednik opštine Petrovac na Mlavi, Duško Nedinić:

„Poštovani sugrađani,

danas je održana sednica opštinskog Saveta za bezbednost. Jedna dnevna tačka bila je na redu, a to je razmatranje epidemiološke situacije u našoj opštini. Najnoviji podaci pokazuju da samo u mesecu oktobru imamo 18 zaraženih osoba, odnosno od početka epidemije ukupno 222 zaražene osobe i to prema podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac. Za sada je situacija relativno dobra, priliv pacijenata je povećan, ali zdravstveni centar još uvek nema prevelikog opterećenja.

Kada je reč o merama koje su na snazi, podsećam sve građane da su prema članu 2. Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 za vreme boravka na javnim mestima u zatvorenom prostoru, dužni, da obavezno nose zaštitne maske i održavaju međusobno rastojanje od najmanje jedan i po metar između dva lica koja ne borave u istom domaćinstvu, odnosno na svaka 4 m2 može biti prisutno jedno lice. Takođe, na javnim mestima na otvorenom prostoru, ukoliko nije moguće održati rastojanje između dva lica od najmanje jedan i po metar (ispred prodavnica, apoteka, banaka, na autobuskim i drugim stajalištima i sl.), nošenje zaštitnih maski je obavezno.

Podsećam i da je radno vreme ugostiteljskih objekata ograničeno tako da ti objekti i noćni klubovi neće raditi od 23.00 časa do 06.00 časova narednog dana, a isto važi i za prodavnice i maloprodajne objekte, izuzev apoteka i benzinski pumpi, kao i za priređivače posebnih i klasičnih igara na sreću, dakle i njihov rad je ograničen od 23. časa do 6 časova ujutru. U cilju utvrđivanja poštovanja ovih mera, pojačan je i inspekcijski nadzor.

Koristim ovu priliku da zamolim sve naše građane za odgovornost. Ponovo smo u situaciji kada se treba uzdržavati od prevelikog broja kontakata i slavlja, a nošenje maske je imperativ. Još uvek situacija nije ozbiljna, ali u svakom trenutku postoji opasnost da ona to postane. Niko od nas sigurno da ne želi biti u situaciji u kakvoj smo bili u martu i aprilu. Sve ovo je i dalje velika nepoznanica za sve, ali ono sa čim se većina zdravstvenih stručnjaka slaže, to je da nas maske u najvećoj meri štite. Dakle, nemojmo pokušavati da varamo zakon, inspekciju, vladu, državu, jer time samo zavaramo sami sebe i dovodimo u opasnost kako nas same, tako i naše najbliže. Molim vas da pokažemo ljudskost, solidarnost i odgovornost, kao što to obično naš narod i radi kada je najteže, kako bismo sa što manje posledica pregurali ovaj period.

Izvor: petrovacnamlavi.rs