Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će u ponedeljak, 14. decembra početi isplata još jedne minimalne zarade u iznosu od 30.367 dinara za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu i da je za te namene iz republičkog budžeta izdvojeno oko dve milijarde dinara.

Ilustracija/Pixabay

„Reč je o sektorskoj podršci za 72.500 zaposlenih u turističkim agencijama, rent-a-kar firmama, ugostiteljskim objektima i hotelima. Ta dodatna finansijska podrška značiće zaposlenima u ovom sektoru koji su zbog pandemije koronavirusa najviše ugroženi“, naveo je danas Mali u pisanoj izjavi.

On je saopštio da je to šesti po redu minimalac koji dobijaju zaposleni u tim sektorima u Srbiji, što znači da je pola poslovne godine u ovim preduzećima država pokrila isplatom zarada.

Poreska uprava je prethodno objavila spisak 12.037 preduzeća koja su ostvarila pravo na pomoć države.

Na sajtu Uprave za trezor www.trezor.gov.rs se mogu naći i lokacije najbliže filijale te uprave i informacije o tome šta ovlašćena lica privrednog subjekta treba da ponesu od dokumentacije radi isplate sredstava subvencija.

„Preduzećima će novac biti uplaćen na posebne namenske račune koje Uprava za trezor otvora za ovu svrhu“, kazao je Mali i dodao da je za isplatu potreban samo jedan dolazak ovlašćenog lica privrednog subjekta u nadležnu filijalu Uprave za trezor.

Ministar je rekao i da je u budžetu za narednu godinu predvidjeno izdvajanje od 500 miliona dinara za podelu vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji, zbog čega je ocenio da je „jasno da država planski i sistemski pokriva sektorske probleme u ovoj oblasti“.

Mali je podsetio da će ukupna izdvajanja države od početka godine za podršku privredi dostići šest milijardi evra, odnosno oko 700 milijardi dinara, kao i da je to jedna od najvećih paketa podrške u regionu.

Prema njegovim rečima, i pored svih turbulencija koje su snašle kako svetsku i domaću ekonomiju, Srbija će uspeti da ostvari jedan od najboljih rezultata u Evropi kada je reč o privredi i zabeleži pad BDP od jedan ili „čak i manje od jedan odsto“.

Autor: N1