Recepcija

Prvi put od 1. oktobra zaživeće cenentralno – informacioni sistem e- Turista preko kojeg će besplatno, elektronskim putem, svi koji pružaju usluge smeštaja moći da unesu zahtev za kategorizaciju, prenosi eKapija.

Ilustracija/Pixabay

Preko novog sistema zahtev za kategorizaciju će moći da se podnese na republičkom nivou za hotele, motele, turistička naselja i marine, kao i na lokalnom nivou za sobe, kuće za odmor, apartmane, seosko-turistička domaćinstva.

Svi ugostitelji koji pružaju usluge izdavanja smeštaja biće uneti u bazu podataka i zahvaljujući sistemu e-Turista svako neprijavljivanje turista biće vidljivo, rekla je Tanjugu pomoćnica ministra za turizam Renata Pindzo.

Kaže da će ugostitelji preko e-Turista, u čiju bazu će biti uneti svi ugostiteljski objekti u Srbiji koji pružaju smeštaj, moći da unesu podatke o gostima koji će boraviti u njihovim objektima.

To je način na koji se mogu i prijaviti i odjaviti gosti.

„Cilj je bio da prevedemo što više pružaoca usluga smeštaja koji posluju u Srbiji iz sive zone u legalne tokove, a da im obezbedimo kako da posluju na zakonom propisan način“, rekla je Pindzo.

Kako objašnjava Pindzo, tim zakonom definisano je da svako izdavanje nekretnine ispod 30 dana jeste ugostiteljstvo, a i da su donete velike olakšice za porez na dohodak, te tako za dva dana izdavanja ležajeva mogu izmiriti obaveze za porez.

Ovaj sistem je besplatan i povezuje ugostitelje, jedinicu lokalne samouprave, nadležno ministarstvo, MUP, lokalnu poresku administraciju koja će biti izvor zvanične statistike u ugostiteljstvu, a povezana je sa Republičkim zavodom za statistiku.

Preko ovog informacionog sistema ćemo imati tačne podatke koliko je koja lokalana samouprava imala turista, kao i posebno za svaki objekat.

„Verujem da će se ugostitelji pridržavati ovog zakona, svi ugostitelji će biti uneti u bazu podataka, a ako ne budu izdavaoci smeštaja prijavljivali turiste to će biti vidljivo“, rekla je pomoćnik ministra.

Prvi put će, ističe, biti obavezna evidencija svih objekta koji po zakonu ne moraju da se kategorišu.

Autor: eKapija