1a5a0572

Povodom 11. oktobra, Dana oslobođenja Velikog Gradišta u Drugom svetskom ratu, održan je komemorativni skup kod spomen obeležja stradalim borcima i civilima.

1A5A0572
Foto: velikogradiste.rs

Počast su polaganjem venaca odale delegacije Ministarstva odbrane – Vojske Srbije, opštine Veliko Gradište na čelu sa predsednikom opštine Draganom Milićem i predsednikom Skupštine Vladimirom Štrpcem i udruženja građana, u prisustvu brojnih građana kao i učenika Srednje škole “Miloje Vasić“.

O okupaciji, nerpijateljskim zločinima i srpskim žrtvama govorio je predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova do 1918. Joja Štrbac: “Već 14. aprila desantne jedinice fašističke Nemačke, preko Dunava prešle su i okupirale Veliko Gradište. Okupaciona vlast u Velikom Gradištu trajala je od 14. aprila pa sve do 11. oktobra 1944. godine… Narod je stupio u otpor protiv neprijatelja. Za čitavo vreme do oslobođenja, na području Ramskog sreza tadašnjeg, vodile su se borbe od strane, pre svega, Požarevačkog partizanskog odreda protiv okupatora. Pale su velike žrtve i obroman broj boraca je poginuo.“.

Venci su položeni i na spomenik junacima iz Prvog svetskog rata, palim za slobodu otadžbine.

“Današnji dan je dan da se setimo i svih onih drugih koji su pali, noseći barjak slobode i noseći barjak onoga na šta je uvek bio ponosan ovaj narod, a to je nemerljiva želja za slobodom i želja za pravdom.“, poručio je profesor istorije Nenad Mihajlović.

On je podsetio i na Pešadijski puk slavne Dunavske divizije koji je u oktobru 1915. godine stajao na braniku otadžbine između sela Ram i Zatonje, izdržavši prvi snažni udarac nemačke sile koja je potisnula naše borce na kasnije povlačenje uz ogromne žrtve.

“Neka je večna slava svim palim borcima u oslobodilačkim ratovima 1912-1919, svim palim borcima u oslobodilačkim ratovima od 1941. do 1945. i svim onim palim kasnije u raznim oslobodilačkim ratovima na teritoriji nekadašnje bivše Jugoslavije, da se setimo i onih slavnih heroja sa Košara i Paštrika koji su, takođe, svoje živote usadili u temelje onoga što danas možemo da zovemo ‘sloboda Srbije’.“, rekao je Mihajlović.

Okupljenima se obratio i Dušan Antić, podsećajući da bez prošlosti nema ni budućnosti.

Venac je danas položen i na obližnjem mestu zvanom Prevod gde je 1941. godine streljana grupa meštana Velikog Gradišta.

Izvor: velikogradiste.rs