Vesti

Kako snimak i priznanje na konferenciji za medije nije dovoljan dokaz izborne nepravilnosti, pitanje je koje Gradski odbor Narodne stranke Požarevac postavlja u saopštenju, a u vezi obaveštenja koje je dobio od OSNOVNOG JAVNOG TUŽILAŠTVA u Zaječaru?

Saopštenje prenosimo u celosti:

Osnovno javno tužilaštvu u Zaječaru odbacilo je krivičnu prijavu koju je podneo Gradski odbor u Požarevacu protiv aktuelnog gradonačelnika Požarevca i člana gradskog veća zbog izbornih nepravilnosti 21. juna 2020. godine u Zaječaru, a koje je na konferenciji za medije potvrdio i sam Gradonačelnik Požarevaca u vezi sopstvenog učešća na izborima u Zaječaru.

Nakon dobijanja šturog obaveštenja u kome se nalazi i informacija da prijavljena dela nemaju osnov koji se goni po službenoj dužnosti, Gradski Odbor Narodne stranke Požarevac navodi sledeće:

Ova prijava poslata tužilaštvu nastala je na osnovu snimka koji je bio viđen i prikazan u celoj Republici Srbiji na kome se vidi kako aktuelni gradonačelnik Požarevca sa članom gradskog veća obilazi potencijalne glasače evidentirajući njihova imena, na dan izbora 21.6.2020. godine.

Podsećanja radi Gradski odbor Narodne stranke Požarevac podneo je krivičnu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili sledeća krivična dela:

– Povreda tajnosti glasanja iz člana 160 stav 1 Krivičnog zakonika
– Povreda prava glasanja iz člana 155 stav 2 Krivičnog zakonika

Ipak u samom obaveštenju upućenom od strane Osnovnog javnog tužilaštva u Zaječaru za ova dela navodi se da se ona ne gone po službenoj dužnosti.

Ove sumnje pored video snimka mogu svakako biti potkrepljene i samim rezultatima lokalnih i parlamentarnih izbora u Zaječaru te se ne možemo otrgnuti utisku da su ove radnje sa direktnim umišljajem imale za cilj samo jedno, a to je da se korišćenjem pritisaka ostvari što bolji rezultat za određenu političkku opciju, te svakako se može doći do zaključka da je ovo samo još jedan dokaz sprege Srpske napredne stranke i sudskih organa u Zaječaru.

Imajući predhodno navedeno Gradski odbor Narodne stranke Požarevac navodi da je upravo sprečavanje bilo kakve vrste pritisaka na birače kao i obezbeđivanje njihove slobode izbora jedna od najbitnijih uslova da bilo koji izbori budu pošteni i slobodni, te da bi se ovo ostvarilo neophodno je na prvom mestu sprečiti pritiske na zaposlene u javnom sektoru kao i obezbediti nepristrasnu ulogu tužilaštva u samom izbornom procesu.

Ovo će biti jedan od prvih zadataka Narodne stranke nakon promena koje će svakako uslediti, jer svakako da se iz gore navedenog može zaključiti da neophodni revanšizam koji će se ogledati u poštovanju zakona mora biti sproveden.

 

 

Najčitanije objave