Амбасадор Турске у Србији Њ.Е. Хами Аксој (Hami Aksoy) и координаторка Турске агенције за међународну сарадњу и координацију – TİKА Чала Гултекин Тосбат (Çağla Gültekin Tosbat), посетили су данас општину Велико Градиште где су, у присуству делегације општине, на челу са председником Драганом Милићем, обишли Рамску тврђаву и Сребрно језеро.

Фото: velikogradiste.rs

Република Турска и TIKA уложили су протеклих година значајна средства у обнову Рамске тврђаве која је постала један од симбола туристичке понуде ове општине и региона.

Делегацију је примио председник општине у градском здању где су у изузетно пријатељском разговору измењени утисци о општини и туристичкој понуди овог краја и околних места као и могућностима за даља улагања у циљу повећања броја домаћих и страних туриста, а одскора и турских држављана који раде у европским земљама и редовно путују кроз Србију. У то име договорено је да се на аутопуту поставе обавештења, развије апликација са турским кутлурно-историјским обележјима и припреми рекламни материјал како би се путници лакше упутили на ову дестинацију.

Како је рекао председник општине, тврђаву је прошле године, и поред пандемије короне, обишло 60.000 посетилаца, а од продаје сувенира, меда, вина и сличних производа тренутно живи око петнаестак људи. Он је напоменуо да би обновом оближњег караван-сараја и хамама, чиме би се заокружила једна културно-историјска и туристичка целина, тај број био и много већи.

Амбасадор Аксој, захваливши на срдачном дочеку, изразио је задовољство што је упознао једног искусног, дугогодишњег председника општине. Како је рекао, и председник Републике, Александар Вучић, примио га је веома брзо по доласку у Србију, што показује добре односе између ове две земље, а што води економском, политичком и културном напретку и сарадњи на сваком пољу. Амбасадор је истакао да је Рамска тврђава најбољи симбол турско-српског пријатељства те да TIKA ради на очувању заједничког културног наслеђа.

Он је рекао и да ће се, на предстојећем састанку министара туризма Турске и Србије, заложити да ова сарадња напредује у оба смера и, самим тим, привуче и српске туристе у турска летовалишта. Такође, жеља му је да се општина Велико Градиште побратими са једном туристичком општином из Турске, али и отвори могућности за нове пројекте на чему ће радити заједно са TIKA-ом која је у Србији веома активна.

Oво је, уједно, била и опроштајна посета координаторке TİKА-е , госпође Тосбат, чији мандат у Србији ускоро завршава, а чији је допринос општини Велико Градиште велики.

Рамску тврђаву са аутопутем већ спајају одличне путне везе, а од јесени држава почиње изградњу брзе саобраћајнице на релацији Пожаревац – Велико Градиште. Близина Сребрног језера, Дунава, али и Војводине и Румуније као и пролазак Еуро-Вело бициклистичке стазе чини је изузетним местом за развој туризма. У рестаурираној тврђави гости су имали прилике да чују занимљиве детаље из историје самог утврђења, али и античког времена.

Поред председника општине, домаћини турској делегацији били су председник Скупштине општине Владимир Штрбац, њихови заменици Слађан марковић и Саша Живковиић, директорка Туристичке организације Дајана Стојанвоић и директор Спортског центра Велико Градиште Саша Бранковић.

Овом приликом, делегација је обишла и Сребрно језеро са ТЕО4 кошаркашким кампом Милоша Теодосића и новоизграђену мултифункционалну спортску халу која, такође, пружа бројне могућности за сарадњу.

Извор: velikogradiste.rs