Odlukom žirija XIII Smotre dramskih amatera Podunavlja i Pomoravlja „Živka Matić“, za najbolju glumicu festivala proglašena je Jelena Jovanović, za ulogu Katarine u predstavi „Crna dama“, Gradskog pozorišta iz Jagodine. Najbolji glumac smotre je Nemanja Radivojević, za ulogu Policajca u predstavi „Pojava postaje masovna“, Centra za kulturu „Sveti Stefan, despot srpski“,  Teatra „Resava“ iz Despotovca.

RTV Biser

Najbolja predstava u celini, po odluci žirija je „Čekajući Godoa“, Omladinskog pozorišnog ansambla Centra za kulturu „Masuka“ iz Velike Plane, u režiji Pavla Jozića. Predstava će biti odigrana u čast pobednika na festivalu „Milivojev štap i šešir“, naredne godine.

Nagrađeni za predstavu „Čekajući Godoa“

Žiri je ove godine radio u sastavu Miloš Jagodić, reditelj, Marija Vajner, glumica pozorišta „Milivoje Živanović“ i Valentino Oljača, glumac pozorišta „Milivoje Živanović“.

Ovogodišnja Smotra, čiji je organizator Centar za kulturu Požarevac je održana u onlajn formi, zbog aktuelne epidemiološke situacije, predstave su emitovane svake večeri od 20 časova na zvaničnom kanalu ove ustanove.

Podsećanje na predstave i ostali nagrađeni glumci

Prve festivalske večeri videli smo predstavu „Čekajući Godoa“, Omladinskog pozorišnog ansambla Centra za kulturu „Masuka“ iz Velike Plane, u režiji Pavla Jozića. Žiri festivala je za glumicu večeri proglasio Mariju Banović koja je tumačila ulogu Devojčice. Glumac večeri je Marko Pantović koji je tumačio ulogu Vladimira.

Druge večeri je, na YouTube kanalu CZK Požarevac, emitovana druga predstava na XIII Smotri dramskih amatera „Živka Matić“. Publici se predstavilo Gradsko pozorište UKC Smederevska Palanka sa predstavom „Šta je sobar video“. Žiri je za glumicu večeri proglasio Sanju Dojčinović koja je tumačila ulogu Gospođe Prentis. Nagradu za glumca večeri dobio je Ivan Jeremić za ulogu Nikolasa Beketa.

Treće festivalske večeri predstavilo nam se Gradsko pozorište iz Jagodine, predstavom „Crna dama“ u režiji Tome Trifunovića. Žiri je za glumicu večeri proglasio Jelenu Jovanović koja je tumačila ulogu Katarine. Nagradu za glumca večeri dobio je Petar Mitić za tumačenje uloge Luja.

Poslednje festivalske večeri pogledali smo predstavu „Pojava postaje masovna“ Centra za kulturu „Sveti Stefan, despot srpski“, Teatar „Resava“ Despotovac, u režiji Saše Latinovića.

Nagradu za glumicu večeri dobila je Lana Stojadinović, za ulogu Ružice. Glumac večeri je Nemanja Radivojević, koji je nagradu dobio za ulogu Policajca.

Predstave je iz večeri u veče gledao veliki broj pratilaca na Jutjub kanalu Centra za kulturu Požarevac.

Autor: RTV Biser