У организацији Удружења „Друштво Ром Костолац“ и уз финансијску подршку „Фондације за отворено друштво Србија“ у Галерији савремене уметности Народног музеја Пожаревац 8. јула 2021. године отворена је хуманитарна изложба слика под називом СВЕ МИ БОЈЕ ЛЕПО СТОЈЕ – промоција ромске културе у циљу сузбијања предрасуда и стереотипа. Слике су на продају, а купују се уплатама на рачун Фондације „Буди хуман“ за лечење Дарије, Душана, Петре, Луке, Павла и Таре. На изложби су учествовала удружења: Ликовно удружење Кевро, Удружење ликовних стваралаца Спектар, Костолац, УЛУК Арт, Арт Дистрикт. Испред удружења „Друштво Ром Костолац“ обратио се председник Удружења Чемаил Морина који се захвалио учесницима и истакао да је изложба хуманитарне природе.

Foto: GSU

Марина Радосављевић, виши кустос, историчар уметности Народног музеја у Пожаревцу на отварању  казала је: “Стратегија развоја културе Републике Србије од 2020. до 2029. године, усвојена почетком 2020. године, између осталог, опредељена је за очување културне разноликости као посебног богатства наше земље, које укључује како стваралаштво националних мањина и свих друштвених група, тако и могућност различитих идентитетских избора. Овом изложбом ми сви, и Народни музеј и сва удружења која су учествовала на овом пројекту потрудили смо се да испоштујемо начела Стратегије која се односе на:унапређење узајамног разумевања и равноправно укључивање осетљивих група у културни живот; подстицање и промовисање уметничког стваралаштва као слободног израза људског духа, широку доступност културе и равноправно и активно учешће у културном животу.

Роми су народ који се у први мах идентификује са путницима, вечитим номадима, неприлагођенима за седелачки живот и посао. Уметници су тематски употребили прве асоцијације на живот Рома иако данас долази до све веће еманципације самих Рома и подршке на различитим друштвеним нивоима због чега се мења представа о животу ове заједнице. Традиционалну слику једног народа пренели су на платна учесници изложбе Све ми боје лепо стоје представивши Роме као музичаре, забављаче, играче, људе слободног духа који живе под отвореним небом. Фигуралне композиције и јарке боје заступљене су на већини дела, учесници изложбе су се држали устаљене представе ромског живота и на такав начин представили ромску културу или пак асоцијацију на њу. Отклонимо предрасуде, интегришимо Рома – „човека“ (у преводу) у све друштвене слојеве – a ова изложба нека буде подршка и један од корака на даљем путу побољшања не само учешћа ромске заједнице у култури, већ и њеног целокупног социјално-економског статуса“.

Јулија Башић МА историчар уметности у каталогу ове изложбе навела је: „Оно што са изложбе слика „Све ми боје лепо стоје“ можемо да (на) учимо  јесте срж концепта Joie de viver тзв. „радости живљења“, који нас бодри да уживамо у животу и њиховим моментима, у ономе што стварамо и у ономе што можемо да створимо: сликањем, музицирањем, дружењем итд.“ Обичаји из ромске традиције, каравани, логоровање, трубе, даире и хармонике, плес поред ватре, гатање, препуни су експресивног колорита али су и даље у спрези са нашим традиционалним поимањем Ромске културе. Свакако радује што радови нуде инклузивнији аспект, те приказују Роме као појединце, који заједно са свима нама убирају плодове савременог друштва“.

Изложба је отворена до 21. јула. Улаз у ГСУ је слободан уз коришћење свих превентивних мера заштите против вируса SARS-CoV-2.

 

Извор: ГСУ