Svi putnici koji od 1. jula ove godine ulaze u Grčku moraće da imaju popunjenu elektronsku prijavu najmanje 48 sati pre ulaska u zemlju, nakon čega će na mail dobiti odgovarajući QR kod koji će morati da pokažu prilikom ulaska u zemlju, saopštilo je danas Udruženje turističkih organizacija Srbije.

Pexels

Dobijeni QR kod putnici mogu da odštampaju ili imaju u svom telefonu, kako bi ga pri ulasku u zemlju pogranični službenici mogli skenirati, navodi se na sajtu grčke vlade.

Na osnovu očitanog QR koda zdravstveni tim će odlučiti da li će se obaviti testiranje ili će putnici bez dodatnog zadržavanja nastaviti put. Putnici će u formularu morati da navedu mesto ulaska u zemlju, tačan datum dolaska, ličnu adresu i kontakt, tačnu adresu mesta u koju su se uputili, kao i kontakt najbližih rođaka ili prijatelja, u slučaju da se stvori potreba da se obaveste o zdravstvenom stanju putnika.

Navedeno je da će putnici koji će biti testirani na granici imati obavezu da ostanu u samoizolaciji na adresi koja je prijavljena za boravak u Grčkoj, do objavljivanja njihovih rezultata.

Svi putnici moraju poštovati preventivne mere nošenja maski i fizičkog distanciranja i dobiće detaljna uputstva kako da se ponašaju u slučaju da se pojave simptomi bolesti Covid – 19, a naglašeno je da moraju odmah da kontaktiraju Nacionalnu javnu zdravstvenu organizaciju (EODY).

Dodaje se i da putnici sa više odredišta u Grčkoj moraju da navedu tačan plan puta u narednih sedam dana.

„Tekstovi o tome kako u Grčkoj turiste odvode na ‘ostrvo gubavaca’, love po plažama i smeštaju u karantine, kako je u Turskoj kazna za nenošenje maske 400 evra i slično, nisu istina i svima nanose ogromnu štetu“, navodi se u saopštenju UTA.

 

Autor: N1