Siniša Mali je u četvrtak na konferenciji za medije u Palati „Srbija“ povodom novih ekonomskih mera u borbi protiv koronavirusa izjavio da isplata po 100 evra svim punoletnim građanima Srbije apsolutno ima ekonomsko opravdanje, uprkos stavovima Fiskalnog saveta, te tvrdi da će ta mera doprineti pokretanju naše ekonomije.

Pixabay

Upitan kako komentariše to što Fiskalni savet smatra da je ta mera ekonomski neefikasna i socijano nefokusirana i na pitanje da li država ostaje pri tome da isplati taj novac građanima, Mali je rekao: „Uz veliko poštovanje prema Fiskalom savetu, moj odgovor je da ostajemo pri tome i da će svim punoletnim građanima biti isplaćeno 100 evra na račun. Ne slažemo se sa tim što kaže Fiskalni savet da je to socijalno nefokusirana mera, jer ovo se ne odnosi na socijalno ugrožene pošto za to postoje drugi fondovi“.

Kaže da ova mera ima dva aspekta – da je deo paketa sveobuhvatnih mera od 5,1 milijardu evra.

„Drugo, svi smo jednaki i na svakog od nas ova kriza utiče manje ili više i želimo da država pokaže svoju snagu i da ima novca. Želimo da građanima olakšamo izlazak iz ove krize“ dodao je Mali.

Ukazao je da ta mera apsolutno ima ekonomsko opravdanje i da je koriste i SAD i Hongkong, Singapur i druge razvijene zemlje.

Ističe da će taj novac biti utrošen za nabavku neke robe i nekih usluga i da će dovesti do veće proizvodnje i pokretanja naše ekonomije.

Upitan da li građani mogu taj novac da iskoriste u neke druge svrhe, Mali je rekao da mogu da ga daju u dobrotvorne svrhe ili iskoriste kako oni smatraju, pošto će to biti njihov novac.

Izvor: RTS, Tanjug