Evropska noć muzeja biće održana u subotu, 14. maja u Narodnom muzeju, maloj galeriji Narodnog muzeja,  spomen-zbirci Miodraga Markovića,  galeriji savremene umetnosti, Program počinje u 17 sati i trajaće do ponoći.

Glavna zgrada muzeja
Izložba: Prepoznaj me po mirisu: bočice za parfeme iz Viminacijuma
Izložba sadrži kratku istoriju parfema, sa akcentom na tehnološke aspekte Grčke i Rima. Rimska kultura je ilustrovana bočicama za parfeme iz Viminaciuma, metropole rimske provincije Gornje Mezije, a potom i Prve Mezije (Moesia Superior/ Moesia Prima).

Mala galerija Narodnog muzeja
Radionica: Ukus koji budi čula
Izrada čokoladica, različitih oblika i ukusa, iz kalupa izrađenih po arheološkim i umetničkim predmetima. Radionica je prateći program izložbe o parfemima. Cilj je da se lepim mirisima i ukusima probudi dobro raspoloženje.

Galerija spomen-zbirke Miodraga Markovića
Izložba dečjih radova: Mali salon
Dečiji radovi nastali na likovnim radionicama održanim u Legatu Miodraga Markovića 2015, 2017. i 2020. godine naći će mesto pored dela renomiranih umetnika koji pripadaju generaciji između dva svetska rata sa stalne muzejske postavke, prema kojima su deca stvarala svoje crteže i slike.

Galerija savremene umetnosti
Izložba: Crteži i slike Milene Čorbić „I bi svetlost“
U Galeriji savremene umetnosti mogu se videti dela požarevačke umetnice koja je više godina stvarala u Kanadi – u njih je umetnica ugradila svoje ogromno iskustvo tradicionalnih slikarskih tehnika sa postmodernim elementima utiskujući sopstveni stil čitljiv kao metaforički realizam u kome se spajaju misaonost i lepota u nadstvarnoj ravni.

Etno park Tulba
Izložba: Građanski identitet Požarevca
Na izložbi će biti predstavljen grđanski identitet Požarevca sa kraja 19. i početka 20. veka – nameštaj, dokumentarna građa, lični predmeti i fotografije potomaka Jovana Jeličića, Mihajla Miladinovića i porodice Dimitrijević.

Šator Požarevačkog mira
Izložba: Medalje Požarevačkog mira
Video prezentacija: Simboli sa medalja iz kolekcije o Požarevačkom miru
Na izložbi će biti predstavljene medalje iskovane povodom potpisivanja Požarevačkog mira 1718. godine koje su svojim reljefnim prikazom govore o pobedi i nadmoći Austrije nad Turskom. U Narodnom Muzeju u Požarevcu se nalazi 11 medalja sa antičkim i biblijskim motivima, 7 različitih i 4 duplikata. Izložbu će pratiti video prezentacija posvećena simbolima koji se nalaze na aversu i reversu medalja.

Kuća Dobrnjčevih (17-21 h)
Nastup: Dečji hor „Ljiljani“ i Bend Ekonomsko-trgovinske škole (18:30 h)
Muzički događaj dečijeg hora „Ljiljani“ i Benda Ekonomsko-trgovinske škole iz Požarevca biće održan u dvorištu Kuće Dobrnjčevih. Takođe, biće najavljen projekat „Braničevo od Požarevačkog mira do Prvog svetskog rata“ za čiju realizaciju su dobijena sredstva u vrednosti od 700.000 dinara od strane Ministarstva kulture i informisanja na konkursu u okviru oblasti kulturnog nasleđa za 2022. godinu.