Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Vlade Republike Srbije objavio je instrukciju za organizovanje javnog gradskog, prigradskog i lokalnog prevoza u primeni mera prevencije, sprečavanja širenja i smanjenja rizika bolesti COVID-19.

Foto: Pixabay

Od 4. maja počeće da saobraća javni gradski prevoz, međugradski i železnički saobraćaj. Nakon sednice Kriznog štaba izdate su instrukcije za organizaciju javnog transporta, a na lokalnim samoupravama je da što pre obezbede uslove za nastavak javnog transporta.

Rad javnog gradskog, prigradskog i lokalnog prevoza organizovaće se fazno, u skladu sa epidemiološkom situacijom. U prvoj fazi uspostavljanja odnosiće se na zaposlene, u drugoj fazi za učenike i studente, u trećoj za nezaposlene, turiste i sve osobe mlađe od 65 godina, i u četvrtoj za sve ostale građane.

U instrukciji je navedeno da će svaka lokalna samouprava utvrditi period trajanja faze, u koordinaciji sa Zavodom za javno zdravlje.

Kako bi se zaštitili vozači i kontrolori, ali i putnici, važiće i posebna pravila među kojima su obaveza nošenja rukavica i maski, ulazak na prednja ili zadnja vrata, na duplim sedištima moći će da sedi samo jedna osoba, a biće neophodno držati i distancu u delu koji je predviđen za stajanje. Prevoznik će takođe biti u obavezi da svakodnevno dezinfikuje vozilo, kao i da provetrava unutrašnjost.

Sve instrukcije biće vidno postavljene na autobuskim stajalištima.

Izvor: RTV „Biser“