Kризни штаб за сузбијање заразне болести ЦОВИД-19 Владе Републике Србије објавио је инструкцију за организовање јавног градског, приградског и локалног превоза у примени мера превенције, спречавања ширења и смањења ризика болести ЦОВИД-19.

Foto: Pixabay

Од 4. маја почеће да саобраћа јавни градски превоз, међуградски и железнички саобраћај. Након седнице Kризног штаба издате су инструкције за организацију јавног транспорта, а на локалним самоуправама је да што пре обезбеде услове за наставак јавног транспорта.

Рад јавног градског, приградског и локалног превоза организоваће се фазно, у складу са епидемиолошком ситуацијом. У првој фази успостављања односиће се на запослене, у другој фази за ученике и студенте, у трећој за незапослене, туристе и све особе млађе од 65 година, и у четвртој за све остале грађане.

У инструкцији је наведено да ће свака локална самоуправа утврдити период трајања фазе, у координацији са Заводом за јавно здравље.

Како би се заштитили возачи и контролори, али и путници, важиће и посебна правила међу којима су обавеза ношења рукавица и маски, улазак на предња или задња врата, на дуплим седиштима моћи ће да седи само једна особа, а биће неопходно држати и дистанцу у делу који је предвиђен за стајање. Превозник ће такође бити у обавези да свакодневно дезинфикује возило, као и да проветрава унутрашњост.

Све инструкције биће видно постављене на аутобуским стајалиштима.

Извор: РТВ „Бисер“