Nasina misija „Artemida“ bi trebalo da 2024. godine odvede astronaute na Mesec… i kad ti ljudi stignu tamo, biće im potreban toalet.

Shutterstock

Imajući to u vidu, Nasa je 25. juna raspisala osmonedeljni projekat Lunar Loo Challenge za rešenje lunarnog toaleta, otvoren za sve, iz svih zemalja.

Za tri najupečatljivija koncepta biće dodeljeno 35.000 američkih dolara, pojedincima ili timovima, kao i prilika da razovaraju s inženjerima Nase o svojoj ideji. Dobijaju i privatni obilazak Svemirskog centra Džonson. na konkursu mogu da učestvuju stariji od 18 godina, ali postoji i posebna kategorija za mlađe.

Nagradni paket otvoren je samo za polaznike starije od 18 godina, iako postoji posebna kategorija za mlađe osobe. U ovom slučaju, tri pobednika će dobiti javno priznanje i stavku zvaničnog NASA logotipa.

Pored toga što će morati da funkcioniše u uslovima Mesečeve gravitacije, toalet će morati da bude funkcionalan i u uslovima mikrogravitacije tokom puta. Uređaj će morati da bude kompaktan i lagan, energetski efikasan, da obrađuje tečni i čvrsti otpad, te upotrebljiv za oba pola.

Kompletna lista zahteva može se naći na veb lokaciji konkursa: https://www.nasa.gov/lunar-loo-challenge

 

Autor: Nacionalna geografija