Narodno pozorište u Beogradu najavilo je od 14. do 18. maja na svom onlajn repertoaru snimke predstava od pre više od dve ili tri decenije, sa nekim od velikana srpskog glumišta u glavnim ulogama. Mnogi od njih više nisu među živima, pa su onlajn projekcije predstava priređene njima u čast.

Foto: Narodno pozorište

Predstava “Madam San Žen”, koja je na programu na YouTube kanala Narodnog pozorišta 14. maja, nastala je prema tekstu Viktorijena Sardua, u režiji Mucija Draškića, a u tom vodvilju koji se dešava u Francuskoj u vreme Napoleona naslovnu ulogu igra Svetlana Ceca Bojković. Snimak predstave je iz 1992. godine, a premijera je bila 1985. godine.

Svetlana Bojković i Petar Kralj, predstava „Madam San Žen“, Foto: Narodno pozorište

Publika će se setiti u predstavi “Madam San Žen” i Predraga Ejdusa, Petra Kralja, Marka Nikolića, Vase Pantelića, Predraga Tasovca, Zorana Stojiljkovića, Zvonimira Jovičića, Mide Stevanovića, Ramiza Sekića… Scenograf je bio Petar Pašić, a kompozitor Voki Kostić.

Ivana Žigon i Petar Banićević, predstava „Pigmalion“, Foto: Narodno pozorište

Predstava “Pigmalion”, koja je na onlajn repertoaru Narodnog pozorišta 16. maja, najpoznatija je komedija Bernarda Šoa, a u režiji Jovice Pavića premijerno je izvedena 1994. godine. Snimak je iz iste godine, a u glavnim ulogama su Ivana Žigon i legendarni Petar Banićević, uz Kseniju Jovanović, Branislava Cigu Jerinića, Ljiljanu Kontić, Predraga Tasovca, Borisa Andrusevića…

Drama “Nastasja Filipovna”, najavljena za 18. maj, nastala je prema romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, čiju je adaptaciju uradio Andžej Vajda. U režiji Mire Erceg, predstava “Nastasja Filipovna” premijerno je izvedena 1986. godine, a snimak je iz 1992.

Predstava “Nastasja Filipovna” podsetiće publiku na Predrag Ejdusa, Danila Lazovića i balerinu Jelenu Šantić.

Uz serijal predstava posvećenih velikanima srpskog glumišta, Narodno pozorište najavilo je i operu „Saloma“ Riharda Štrausa za 17. maj, dok će 19. maja prikazati „Boeme“ Đakoma Pučinija, a 20. maja operu „Don Đovani“ Vofganga Amadeusa Mocarta.

Narodno pozorište je 11. marta obustavilo program na svojim scenama i preselilo ga na YouTube kanal, na kojem striming predstava počinje u 21 sat.

Izvor: SEEcult.org