Za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola prijavila su se 7.072 učenika, saznajemo u Ministarstvu prosvete. U školama za talentovane učenike je „rezervisano“ oko 4.500 mesta.

Ilustracija/Pixabay

– Na osnovu podataka o evidentiranim prijavama, 81 odsto ili 5.719 je urađeno putem javnog portala „moja srednja škola“, a 19 odsto ili 1.353 njih je to uradilo direktno u školi. Prošle godine oko 60 odsto prijava je bilo onlajn – navode u ministarstvu.

Najviše prijavljenih je za specijalizovana odeljenja računarstva i informatike – 2.208, što je duplo više od broja slobodnih mesta.
Oni će moći da se upišu u Matematičku i Filološku gimnaziju, odeljenja za nadarene učenike za matematiku, fiziku, geografiju, istoriju, računarstvo i informatiku, biologiju, hemiju, scensku i audio-vizuelnu umetnost, filološke nauke, bilingvalna odeljenja, kao i za umetničke srednje škole – likovne, baletske i muzičke.Polaganje prijemnih ispita biće organizovano u srednjim školama od 12. do 21. maja, a učenici će svoje rezultate moći da vide na portalu Moja srednja škola. Za specijalizovane gimnazije i odeljenja i umetničke škole je potrebno da učenik položi i prijemni ispit kojim se proveravaju sklonosti i sposobnosti učenika.
Prošle godine se 6.855 učenika prijavilo za polaganje prijemnog ispitna za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola, računajući i kandidate za Sportsku gimnaziju. Ove godine, upisna trka za mlade sportiste počinje 8. juna podnošenjem dokumenata.