Пријава за новчане подстицаје намењене малим пољопривредним газдинствима и предузећима, које даје држава, у сарадњи са Светском банком, траје до 4. јуна, подсећају у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде. Максимални износ који једно газдинство бесповратно може да добије је 25.000 евра, док је за фирме тај лимит 200.000 евра.

Foto: Pixabay

Укупни буџет пројекта је како се наводи 38 милиона долара и он ће трајати три године, а министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да на конкурс може да се пријави свако газдинство.

Он је додао да је јавни позив намењен воћарима, повртарима, виноградарима и одгајивачима цвећа, а најавио је још два таква позива за сточаре и за ратаре, чиме ће како се наглашава бити обухваћене све произвођачке групе.

Недимовић је изјавио и да се на том конкурсу новац добија унапред, 50 одсто гранта, 40 одсто је кредитна подршка, док 10 одсто пољопривредник мора сам да обезбеди.

Уколико буде више пријава, како се наглашава, приступиће се рангирању, а предност ће имати млади пољопривредници из Источне и Јужне Србије, односно неразвијених подручја. У систем ће бити укључено и 14 банака, додао је Недимовић.

Недимовић је рекао да је велико интересовање за набавку трактора, посебно у Прибоју и Пријепољу. Према његовим речима, да би се купио трактор или било шта од пољопривредне механизације, најмања вредност куповине мора да буде 20.000 евра, са укљученим ПДВ-ом.

„Ако трактор кошта 20.000 евра с ПДВ-ом, 50 одсто добијете бесповратно, конкуришете код Управе за аграрна плаћања, ако добијете решење од Управе, онда идете код пословних банака да бисте обезбедили кредит од 40 одсто, то је у конкретном случају 8.000 евра и 2.000 евра морате обезбедити сами“, објаснио је Недимовић.

Он је напоменуо и да власник тако набављен трактор неће моћи да отуђи пет година.

КАКО ДА СЕ ПРИЈАВИТЕ?

Бесповратна средства у оквиру Јавног позива, како се наводи обухватају набавку и инсталирање нове опреме за коришћење обновљивих извора енергије и унапређење енергетске ефикасности, као и опреме за дигитализацију и аутоматизацију производње, софтвера са пратећим хардвером, као и нових навигационих ГПС система за тракторе.

Бесповратна средства како се додаје обухватају инвестиције за унапређење производње у заштићеном простору, набавку нових машина и опреме за производњу биљака на отвореном пољу, жетву, транспорт, бербу воћа и поврћа.

Право остваривање субвенција, како се напомиње имају сва лица која су уписана у Регистар пољопривредних газдинастава и имају активан статус.

Извор: novaekonomija.rs