Prijava za novčane podsticaje namenjene malim poljoprivrednim gazdinstvima i preduzećima, koje daje država, u saradnji sa Svetskom bankom, traje do 4. juna, podsećaju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Maksimalni iznos koji jedno gazdinstvo bespovratno može da dobije je 25.000 evra, dok je za firme taj limit 200.000 evra.

Foto: Pixabay

Ukupni budžet projekta je kako se navodi 38 miliona dolara i on će trajati tri godine, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da na konkurs može da se prijavi svako gazdinstvo.

On je dodao da je javni poziv namenjen voćarima, povrtarima, vinogradarima i odgajivačima cveća, a najavio je još dva takva poziva za stočare i za ratare, čime će kako se naglašava biti obuhvaćene sve proizvođačke grupe.

Nedimović je izjavio i da se na tom konkursu novac dobija unapred, 50 odsto granta, 40 odsto je kreditna podrška, dok 10 odsto poljoprivrednik mora sam da obezbedi.

Ukoliko bude više prijava, kako se naglašava, pristupiće se rangiranju, a prednost će imati mladi poljoprivrednici iz Istočne i Južne Srbije, odnosno nerazvijenih područja. U sistem će biti uključeno i 14 banaka, dodao je Nedimović.

Nedimović je rekao da je veliko interesovanje za nabavku traktora, posebno u Priboju i Prijepolju. Prema njegovim rečima, da bi se kupio traktor ili bilo šta od poljoprivredne mehanizacije, najmanja vrednost kupovine mora da bude 20.000 evra, sa uključenim PDV-om.

„Ako traktor košta 20.000 evra s PDV-om, 50 odsto dobijete bespovratno, konkurišete kod Uprave za agrarna plaćanja, ako dobijete rešenje od Uprave, onda idete kod poslovnih banaka da biste obezbedili kredit od 40 odsto, to je u konkretnom slučaju 8.000 evra i 2.000 evra morate obezbediti sami“, objasnio je Nedimović.

On je napomenuo i da vlasnik tako nabavljen traktor neće moći da otuđi pet godina.

KAKO DA SE PRIJAVITE?

Bespovratna sredstva u okviru Javnog poziva, kako se navodi obuhvataju nabavku i instaliranje nove opreme za korišćenje obnovljivih izvora energije i unapređenje energetske efikasnosti, kao i opreme za digitalizaciju i automatizaciju proizvodnje, softvera sa pratećim hardverom, kao i novih navigacionih GPS sistema za traktore.

Bespovratna sredstva kako se dodaje obuhvataju investicije za unapređenje proizvodnje u zaštićenom prostoru, nabavku novih mašina i opreme za proizvodnju biljaka na otvorenom polju, žetvu, transport, berbu voća i povrća.

Pravo ostvarivanje subvencija, kako se napominje imaju sva lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinastava i imaju aktivan status.

Izvor: novaekonomija.rs