Поводом Светског дана среће објављен је годишњи извештај о срећи. упркос свим изазовима изазваним пандемијом вируса корона, Финска се поново нашла на првом месту УН-ове листе најсрећнијих земаља на свету.

Аутор: Danimir – Сопствено дело, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14948880

Лествица среће заснива се на статистичким подацима Галуповог истраживања о томе колико се сами грађани осећају срећнима. Индекс среће заснива се на факторима као што су БДП по глави становника, очекивани животни век грађана, слободе, перцепција корупције у влади и привредним субјектима.
Аутори кажу да их резултати истраживања нису изненадили и истичу да је Финска „увек била врло високо пласирана на основу мера међусобног поверења које су помогле да се заштите животи и егзистенције у време пандемије“, преноси портал СЕЕбиз. Аутори наводе да су Финци „настојали да ускладе политику са општим стањем благостања“.

Од свих држава које су обухваћене овим истраживањем, Финска је је једна од 23 којим управља жена, премијерка Сана Марин.

Као и обично врх листе заузимају земље европског севера, па Финску следе Данска, Швајцарска, Исланд, Холандија, Норвешка, Шведска, Луксембург, а онда и Нови Зеланд – једини у првих десет изван Европе, а на 10. месту је Аустрија.

Хрватска је заузела 60. место са оценом 5.882, а у њеном суседству међу земљама бивше Југославије слабије су Босна и Херцеговина на 64. месту, Црна Гора на 72. и Македонија на 94. месту. Далеко боље су рангиране Словенија на 29. месту и Србија на 48. месту.

Сједињене Америчке Државе смештене су на 20. место, Русија је на 77, Кина 85, а Индија на 140. месту.

 

Извор: nationalgeographic.rs