U Požarevcu je obeležen Dan prosvetnih radnika u skladu sa epidemiološkom situacijom i merama koje je prate.

pozarevac.rs

Ove godine, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, svečanost povodom obeležavanja ovog datuma i dodele priznanja najuspešnijim učiteljima, nastavnicima i profesorima je izostala. Umesto toga u gradskom zdanju je, ovim povodom, organizovana konferencija za medije kojoj su prisustvovali gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović i član Gradskog veća zadužen za obrazovanje Tomica Stojanović.

Saša Pavlović, gradonačelnik Grada Požarevca, čestitao je prosvetarima praznik i zahvalio im na dosadašnjem radu posebno u vreme epidemije korona virusa jer su dokazali da mogu da rade i u takvim uslovima, on je još dodao da je lokalna samouprava ove godine ustanovila nagradu za đake generacija. Đaci generacije iz svih srednjih i osnovnih škola dobiili su novčanu nagradu u iznosu od 50.000 dinara, dok su nastavnici i profesori dobili novčanu nagradu povodom Dana prosvetnih radnika u iznosu od po 30.000 dinara.

Grad inače za stipendiranje studenata odvaja 7 miliona dinara, za nagrađivanje učenika koji su osvojili jedno od prva tri mesta na republičkom i međunarodnom takmičenju 2 miliona i 200 hiljada dinara, za podsticaj mladih talenata milion dinara, za učenike generacije 900.000 dinara, nagrade za prosvetne radnike ukupno iznose 530.000 dinara.

Ukoliko epidemiloška situacija dozvoli, svečana dodela ovih nagrada organizovaće se na Dan Svetog Save, 27. januara naredne godine. Pavlović je još rekao da su na više lokacija u gradu postavljeni bilbordi sa portretima đaka generacije 2019/2020. pod nazivom „Oni su ponos Požarevca“.

Izvor: pozarevac.rs