Collins Dictionary proglasio je lokdaun (eng. lockdown) za reč godine za 2020. godinu, kazavši kako ona predstavlja zajedničko iskustvo nekoliko milijardi ljudi.

FInanical times

Prema rečniku, lokdaun se definiše kao „nametanje strogih ograničenja za putovanja, društvenu interakciju i pristup javnim prostorima“.

Leksikografi su tokom 2020. registrovali 250.000 više korišćenja reči lokdaun nego prošle godine, kada je korištena samo 4.000 puta.

Ostali pojmovi koji su u Top 10 najviše korišćenih tokom ove godine su: društveno distanciranje, koronavirus, samoizolacija…

Sa druge stranice, kratica „BLM“ (Black Lives Matter) zabeležila je porast upotrebe za 581% u odnosu na prethodnu godinu.

Na listi je i reč megzit (eng. megxit), pojam nastao po uzoru na reč bregzit, korišćena za povlačenje vojvode i vojvotkinje od Saseksa s kraljevskih dužnosti.

“Jezik je odraz sveta u kojem živimo, a 2020. je umnogome uticala na sve nas. Pandemija je imala efekat na način na koji radimo, učimo, kupujemo i družimo se. S obzirom na to da mnoge zemlje ponovo ulaze u lokdaun, ovo je reč koja najbolje sažima godinu koja je na isteku”, rekla je Helen Njusted, savjetnica za jezički sadržaj u Collinsu.

Reč 2019. bila je „klimatski štrajk“ i obeležila je godinu u kojoj je 17-godišnja Greta Tunberg predvodila globalni ekološki pokret.

Autor: Klix