Vegetables 3386212 1280

Na platformi elektronske zelene pijace, ePijaca, koji je pokrenulo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, za mesec dana od početka rada, registrovano je više od 2.000 proizvođača, izjavio je predstavnik Ministarstva poljoprivrede Marko Majstorović.

„Početkom aprila, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je pokrenulo ePijacu, elektronsku zelenu pijacu kao platformu za povezivanje ponuđača i kupaca. Već brojimo preko 2.000 registrovanih i preko 1.300 mapiranih proizvođača“, kazao je on na online panelu „Mali proizvođači hrane: pijace i novi horizonti prodaje“, u organizaciji USAID Projektaza konkurentniju privredu, navedeno je u saopštenju.

Majstorović je dodao da postoji i značajan broj transakcija, a jedan od glavnih uspeha je, kako je naveo, i to što je nekoliko maloprodajnih lanaca uključilo u svoju ponudu proizvode proizvođača sa ePijace.

„To nam govori da je ovakva inicijativa, pogotovo u vreme Covid-19 krize, bila preko potrebna i drago nam je da je dočekana sa odobravanjem građana Srbije. Osnova je postavljena, potrebna su dodatna unapređenja, a jedno od njih je da pokrećemo uskoro opciju pretrage koja će distrubuterima olakšati pronalaženje ponuđača u svojoj okolini“, izjavio je Majstorović.

U saopštenju se podesća da su nakon zatvaranja pijaca u Srbiji, usled pandemije virusa korona, brojni proizvođači bili prinuđeni da pronađu alternativne puteve do svojih potrošača.

Ukazano je da se online prodaja pokazala kao idealno rešenje za mnoge od proizvođača, a kao izazov svih ovakvih online platformi, ocenjeno je, ostaju održivost, logistika, kao i bezbednost hrane.

Inicijativa „Svet hoće domaće“, pokrenuta septembra 2018, pomaže promociju i edukaciju domaćih proizvođača visokokvalitetne hrane.

USAID-ov Projekat za konkuretnu privredu, kroz seriju onlajn panela nastaviće da podržava lokalnu prehrambenu industriju, ukazujući na ključna pitanja i pomažući proizvođačima da se lakše snađu u trenutnoj situaciji.

Izvor: N1