Kompanije „Epl“ i „Gugl“ saopštile su da će zabraniti upotrebu funkcije praćenja lokacije u aplikacijama na čijem razvoju rade.

Foto: Pixabay

Proteklog meseca, kompanije „Epl“ i „Gugl“, čije operativne sisteme ima čak 99 odsto „pametnih“ telefona, najavile da će sarađivati u realizaciji sistema za obaveštavanje ljudi koji su bili u blizini drugih osoba, koje su pozitivne na testu na koronavirus.

Sada su predstavnici tih kompanija izjavili da će biti zabranjena upotreba praćenja lokacije u aplikacijama koje koriste novi sistem za utvrđivanje kontakata, a koje su razvijene da pomognu u usporavanju širenja koronavirusa.

Objavljeno je da im je primarni cilj privatnost i sprečavanje vlada da koriste sistem za prikupljanje podataka o građanima.

Sistem koristi blutut za detektovanje kontakata, ali je važno da ne koristi ili ne čuva GPS podatke.

Aplikacije za „pametne“ telefone i druge tehnologije masovno se koriste u azijskim zemljama, poput Singapura i Južne Koreje, kao vid pomoći u ograničavanju širenja zaraze, dok je u Evropi na sceni zabrinutost zbog moguće zloupotrebe podataka.

Međutim, jedan broj programera ovih aplikacija iz nekoliko američkih država, prošlog meseca su naveli da je od vitalnog značaja da im se dozvoli da koriste podatke o GPS lokaciji u kombinaciji sa novim sistemom za traženje kontakata, kako bi pratili kako se epidemija razvija i da bi identifikovali žarišta.

Izvor: RTS