Evropska radiodifuzna unija objavila je da će se na „Pesmi Evrovizije“, koja se sledeće godine održava u britanskom gradu Liverpulu, takmičiti predstavnici 37 zemalja. Među njima će biti i predstavnik Srbije.

„Pesma Evrovizije“, 67. po redu, održaće se u britanskom gradu Liverpulu od 9. do 13. maja 2023. godine, pošto je Evropska radiodifuzna unija odlučila da, zbog bezbednosne situacije umesto prošlogodišnjeg pobednika Ukrajine, takmičenje organizuje Velika Britanija.

Učešće na festivalu sledeće godine potvrdilo je 37 zemalja.

Osim Velike Britanije i Ukrajine, koje su domaćini takmičenja, predstavnike u Liverpul šalju i Azerbejdžan, Albanija, Australija, Austrija, Belgija, Gruzija, Grčka, Danska, Estonija, Izrael, Irska, Island, Italija, Jermenija, Kipar, Letonija, Litvanija, Malta, Moldavija, Nemačka, Norveška, Poljska, Portugalija, Rumunija, San Marino, Slovenija, Srbija, Finska, Francuska, Češka, Holandija, Hrvatska, Švajcarska, Švedska i Španija.

U odnosu na ovogodišnje takmičenje u Torinu, sledeće godine neće učestvovati predstavnici Bugarske, Severne Makedonije i Crne Gore.

Direktno u finalu će, osim Velike Britanije i Ukrajine, učestvovati i Italija, Nemačka, Francuska i Španija, a preostala 31 zemlja će se za plasman u finale boriti u jednom od dva polufinala.

„Radujemo se što ćemo sledećeg maja ugostiti učesnike iz svih 37 zemalja u Liverpulu, gradu popa. Takmičenje sledeće godine obećava da bude posebno i upravo naporno radimo sa Bi-Bi-Sijem da obezbedimo da hiljade miliona gledalaca uživaju u najboljoj ‘Pesmi Evrovizije’ dosad, sa Ukrajinom u srcu takmičenja“, rekao je izvršni supervizor takmičenja Martin Osterdal.

U toku je javni konkurs Radio-televizije Srbije za izbor kompozicije koja će predstavljati Srbiju na najgledanijem svetskom muzičkom takmičenju.