Од 1. марта ће сви мали произвођачи биљних прехрамбених производа моћи и на кућном прагу да продају домаће специјалитете легално. Начин на који ће то моћи да раде регулише Правилник о условима хигијене хране, који се односи на мале субјекте у пословању храном биљног порекла.

Газдинства која се баве продајом ајвара, пекмеза, сушеног воћа или сокова неће морати да испуњавају строге услове пословања, али ће бити у обавези да се региструју као предузетници и да плаћају паушални порез. Колико ће тај намет коштати зависи од обима производње и места у којем послују, али ће морати да издвоје минимум 10.000 динара месечно пореза и доприноса.

Mали произвођачи хране до сада су морали да испуне све захтеве као да су велики. То је за многе био проблем и своју робу су продавали у сивој зони.

Нашем Закону о безбедности хране остављена је могућност да се подзаконским актима дозволе одређена прилагођавања и одступања за прерађиваче који се баве прерадом малих количина хране биљног порекла. То је пракса и у ЕУ. Циљ је да се малима омогуће лакши услови, а да се не угрози безбедност. Произвођачи ће бити подељени у две групе. На оне који имају прераду на пољопривредном газдинству и на оне који то раде у објектима малог капацитета.

Према речима Радивоја Надлачког, саветника министра пољопривреде, сви који се баве производњом на пољопривредним газдинствима, морају да прерађују искључиво своје производе, који су ту и настали. Они произвођачи који се баве и откупом, то морају да раде у објектима малог капацитета. То значи да ће им бити дозвољено 50 одсто сировине од откупа, а остало из сопствене производње. Уз то, сви који се баве прерадом у газдинствима, своје производе моћи ће да продају у општини где се налазе и у локалним местима. Док ће они који буду производили у објектима малог капацитета, то моћи да раде на територији читаве земље.

Постоји тачно одређено по количинама које мали произвођачи могу да произведу да би били у овим категоријама. Оно што ће сви морати да ураде јесте да се региструју као предузетници. Биће паушално опорезовани и не улазе у систем ПДВ. У наредном периоду биће урађени водичи за овај правилник. На располагању ће бити и помоћ преко стручних пољопривредних служби.

Подстицаји

Циљ је да се омогући свима који се тиме баве да то раде легално. Министарство ће већ ове године, кроз мере подстицаја, да обезбеди помоћ овим произвођачима. Највише кроз набавку машина које су им потребне за производњу. Ово је једна од мера које су тражили сами произвођачи. Овај правилник је нешто ново у Србији и све што се буде у пракси приметило да не одговара биће поправљено.

Ајвар и пециво

На „кућном прагу“ ће моћи да се продају брашно, хлеб, пецива, тестенине, воћни сокови, производи од термички обрађеног воћа и поврћа. У ову групу производа спадају и сушено и кандирано воће, ароматично и зачинско биље, конзервисано и маринирано поврће, мариниране и сушене печурке, намази биљног порекла, обрађени биљни производи, пржене семенке, млевени ораси, мак.

Извор: Новости

Фото: Дијамант