Општински одбор ДС основан је 24. фебруара 1990. године. На првој седници МО за председника је изабран др Љубомир Јацић.

Тим чином постављени су темељи ДС у Пожаревцу и Браничевском округу, ударен је печат опозиционом деловању и инаугурисан примарни отпор тадашњем режиму.

Годинама је ДС у Пожаревцу и околини, у ондашњим беспућима политичке власти, војевала за демократске принципе, покушавајући да сруши бедеме једноумља.

Све је почело 11. децембра 1989. године када је група од 13 интелектуалаца саопштила јавности Одлуку о обнављању ДС. Два месеца касније, 3. фебруара 1990. године у Дому омладине у Београду одржана је оснивачка скупштина, а већ 24. фебруара, после одбора у Великој Плани и Смедеревској Паланци, одржана је и оснивачка скупштина Месног одбора у Пожаревцу, којој је присуствовао и председник странке др Драгољуб Мићуновић.

Странка је тада имала уписаних 130 чланова из Пожаревца и околине и они су тајним гласањем изабрали петнаесточлани одбор.

На првој седници МО за председника је изабран др Љубомир Јацић, за потпредседника Звонко Кнежевић, секретара Војкан Митровић, благајника Марија Гајић.

Извор: ГрО ДС Пожаревац