Београдско драмско позориште обележило је 20. фебруара 73. рођендан традиционалном доделом годишњих награда. Главна награда “Татјана Лукјанова” за вишегодишњи допринос БДП-у и позоришном животу Србије припала је Јагошу Марковићу, који је у овој сезони поставио изузетну представу “Сумрак богова” (према тексту Ивора Мартинића и истоименом филму Лукина Висконтија).

Марковић је своју богату каријеру практично и започео у БДП-у 1988. године представом “Чарапа од сто петљи” Александра Поповића, а за више од 30 година, његових шездесетак режија на простору читаве некадашње Југославије, као и у Европи, значајно су утицале на сценски језик, савремен приступ класици, као и експлозиван, експресиван, специфичан глумачки израз, наведено је у образложењу награде БДП-а, у којем се Марковић вратио 2006. године режијом представе “Блуз за Месију” Артура Милера.

Марковић је истакао да му награда “Татјана Лукјанова” много значи, посебно због њеног имена.

“Тања Лукјанова је велика глумица са једном посебном поезијом која је била део њеног бића. Све је код ње било одлепљено од земље, све узвишено, такнуто оним нечим надреалним. Била је као код Моцарта – стварна, али све мало подигнуто. То је велики божји дар, велика посвећенсот, целоживотна овом занату који повремено постане уметност као у њеном случају. Тако је она постала симбол ове куће и јако је добро што БДП на овај начин чува успомену на њу и тако утврђује и потврђује свој духовни идентитет”, рекао је Марковић.

Kако је додао, добро је и што се велика сцена БДП-а зове “Оливера и Раде Марковић”, а мала “Предраг Пепи Лаковић”, јер је то “иста та прича о идентитету”.

Оценивши да су “за БДП бољи дани увелико почели”, Марковић је захвалио ансамблу представе “Сумрак богова” и “свима у кући јер режије ни физички нема без других људи”.

Извор: Seecult.org