Alfred Nobel je bio švedski industrijalac i filantrop.  Bio je prepun ideja i neumorni pronalazač.

Vikipedija

Rođen je u Stokholmu, 21. 10. 1833. godine.  Alfred Nobel je od rane mladosti pokazivao sklonost ka istraživanjima. Postao je slavan po otkriću dinamita, a manje je poznato da je registrovao više od 150 pronalazaka, među kojima su tablete nitroglicerina za srčane bolesnike, bicikl sa menjačem brzina i drugi. Od kada je, eksperimentišući sa nitroglicerinom stvorio dinamit, 1866. godine, i njegovom fabričkom proizvodnjom stekao ogromno bogatstvo,

Nobel je bio u stalnom sukobu sa svojom savešću – podstičući rat, maštao je o miru: „Onoga dana kada vojske i vlade shvate da se za kratko vreme mogu međusobno uništiti, okrenuće leđa ratovanjima“.

Testamentom napisanim 1895. godine, Nobel je svoju imovinu zaveštao za dodelu nagrada najuspešnijim svetskim naučnicima i stvaraocima u oblasti hemije, fizike, medicine, književnosti, a kasnije su ustanovljene nagrade za ekonomiju i doprinos svetskom miru.

Tako je švedski naučnik stekao svoje mesto među besmrtnicima, kao što slavni i besmrtni postaju i svi oni koji od 1901. godine do danas dobijaju najuglednije svetsko priznanje, „Nobelovu nagradu“.

Preminuo je u San Remu, 10. decembra 1896. godine.