Profesor Dr Vladimir Jevtović (Beograd, 30. april 1947.) bio je srpski glumac i ugledni pedagog na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Vikipedija

Kroz njegovu glumačku „radionicu“ su prošli mnogi glumci: Neobojša Glogovac, Ljubomir Bandović, Nebojša Dugalić, Dragan Mićanović, Sergej Trifunović, Mirjana Joković, Srđan Žika Todorović, Vesna Trivalić, Dragan Bjelogrlić, Nataša Ninković, Boda Ninković, Dragan Petrović Pele, Milorad Mandić Manda, Nela Mihailović, Goran Šušljik, Branka Pujić, Dušanka Duda Stojanović, Andrej Šepetkovski, Mina Lazarević i mnogi drugi…

Predavao je na Fakultetu dramskih umetnosti od 1975. godine na Katedri glume.

Diplomirao Filozofiju 1970. godine, a glumu 1971. Odbranio je magistarsku tezu iz filozofije 1979. godine sa temom “Sartrova književnost kao medijum njegove filozofije”, a doktorirao na FDU 1986. godine sa tezom “Glumac u Teatru laboratorijumu”.

„12 veličanstvenih“

Mnogi smatraju da je dvanaestorka iz prve klase profesora Vladimira Jevtovića iz 1984. najuspešnija koja je diplomirala na FDU. U njoj su bili: Dragan Bjelogrlić, Vesna Trivalić, Srđan Žika Todorović, Mirjana Joković, Milorad Mandić Manda, Vesna Stanojević, Slobodan Boda Ninković, Dušanka Duda Stojanović, Dragan Petrović Pele, Branka Pujić, Darko Tomović i Tatjana Venčelovski.

Izabran u zvanje redovnog profesora 1991. godine. Predsednik Umetničkog veća Fakulteta od 2009. godine.

Gostujući profesor u mnogim evropskim visokim dramskim školama.

Od 1971. godine je radio u Radio Beogradu (emisije Zeleni megaherc, Putokaz i Ozon). Od 1975. Predavao je na Fakultetu dramskih umetnosti u svim zvanjima i na raznim funkcijama. Kao pedagog glume radio je na Fakultetu umetnosti Priština, na BK Akademiji umetnosti, Akademiji umetnosti Banja Luka. Radio je u Školi glume i govora “Dadov”. Od oktobra 1982. do jula 1983. boravio kao stipendista Vlade Francuske u Centru Pitera Bruka u Parizu.

Osnivač i direktor pozorišta “Pod razno”, od 1977. do 1980. godine. Od 1997. godine osnivač i direktor Masline, letnje radionice mediteranskih pozorišnih škola. Bio član Upravnog odbora Evropskog konzorcijuma za saradnju visokih pozorišnih škola “Koncepts”.

Igrao u pozorištu, na filmu i televiziji. Režirao u pozorištu, uglavnom sa svojim bivšim studentima. Bio v.d. direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta od jula 1999. do decembra 2000. godine.

Sarađivao u pozorišnim časopisima, pisao eseje objavljene u časopisima Scena, Teatron, Zbornik Matice Srpske, Zbornik FDU…Glavni urednik Zbornika radova Fakulteta dramskih umetnosti od VIII do XII broja.

Uža naučna odnosno umetnička oblast: Gluma
Predmeti:
– Gluma – osnovne akademske studije
– Gluma – master akademske studije
– Teorija glume – master akademske studije
– Pozorište XX veka – master akademske studije
– Teorija glume i režije – doktorske akademske studije

Autor više knjiga: Scenska kultura, 1981, Neposlušni bumerang, 1989, Siromašno pozorište, 1992, Uzbudljivo pozorište, 1997, Odbrana glume, 2009, Moj pedagoški metod, 2010, Oženjen je bio Tatjanom.

Njegovi sinovi Ivan i Jakov su, takođe, glumci. A najstariji sin, Rastko – profesor književnosti.

Profesor Vlada Jevtović preminuo je 12. juna 2013. u 66. godini, u Beogradu.

Autor: RTV „Biser“, Izvor: FB