Šarlota Bronte bila je engleska spisateljica 19. veka čija dela danas predstavljaju klasike, a njen prvi roman “Profesor” je objavljen posthumno 1857. godine.

Foto: Vikipedija

Šarlota Bronte je rođena 21. aprila 1816. godine u Tortonu u Jorkširu, u Engleskoj. Njen otac je svojih pet ćerki poslao u internat za ćerke siromašnog sveštenstva 1824. godine. On nije znao da u tom internatu vladaju užasni uslovi, koje će kasnije Šarlota predstaviti u svom romanu “Džejn Ejr”. Otac je shvatio svoju grešku i vratio ih kući, ali je bilo prekasno jer su se dve najstarije ćerke dvanaestogodišnja Marija i jedanaestogodišnja Elizabet razbolele i umrle.

Šarlota, preživeli brat Branvel i sestre Emili i En su utehu našli u knjigama u očevoj biblioteci i u svom izmišljenom svetu. Čitali su Voltera Skota i Lorda Bajrona. Izmišljali su priče koje su potom zapisivali.

Šarlota je nastavila svoje školovanje i 1835. godine se zaposlila kao učiteljica u školi. Pošto je poticala iz siromašne porodice jedino joj je to preostalo. Posle je radila kao guvernanta raznih porodica od 1839. godine. Njena sestra En je, takođe, radila kao guvernanta.

Šarlotu je, jednom prilikom, zaprosio očev prijatelj, ali je ona tu ponudu odbila. Njen odgovor je bio da će se udati samo iz ljubavi.

Šarlota je bila ludo zaljubljena u svog profesora Ežea i ova neuzvraćena ljubav joj je poslužila kao inspiracija za mnoga njena dela, a naročito za roman “Profesor”.

Šarlot, Emili i En su 1846. godine objavile zajedničku zbirku pesama pod muškim pseudonimima Karer, Elis i Ekton Bel. Knjiga nije privukla veliku pažnju, ali one su nastavile da pišu i već sledeće godine su objavile svoje prve romane. Šarlota je objavila “Džejn Ejr”, Emili “Orkanske visove”, a En “Agnes Grej”. Šarlotin roman je postigao najveći uspeh i stekao ogromnu popularnost.

Sledi period tragedija u porodici Bronte. Njihov brat Beanvel se razboleo i umro 1848. godine, a iste godine je i Emili umrla od tuberkuloze. En je, takođe, umrla od tuberkuloze 1849. godine.

Zbog ogromnog uspeha romana “Džejn Ejr”, izdavači su je zvali da dodje u London i da tada otkrije svoj pravi identitet.

Šarlota Bronte je objavila još dva svoja romana “Širli” 1849. godine i “Vilet” 1853. godine pod svojim pravim imenom.

U međuvremenu, Šarlota je bolje upoznala očevog prijatelja Artura Bela Nikolsa i zaljubila se u njega. Venčali su se 1854. godine, ali Šarlota je umrla samo devet meseci kasnije tokom trudnoće.

 

Izvor: Vikipedija