Onore de Balzak rođen je 20. maja 1799. godine. Bio je dramaturg, pripovedač i francuski romanopisac. Jedan od onih koji su pisali realistične romane.

Foto: biografija.org

Rodio se u građanskoj porodici i planirao je advokatsku karijeru. No, pošto nije nikada dobijao dovoljno topline i ljubavi od svoje porodice, 1820. godine je raskinuo sve veze sa njom. Tada je odlučio da se preseli u Pariz te posveti život književnosti.

Pomalo se razočarao kada nije uspeo da ostvari književničku karijeru na brz i lak način te se posvećuje sumnjivim poslovima. Neuspeli poslovi i razne špekulacije dovode ga do velikih problema sa novcem. Nakon toga posvetio se književnosti i neumorno radio ceo život kako bi vratio tada nastale dugove.

1829. godine izdaje roman „Šuani“ i to je jedan deo koji je činio „Ljudsku komediju“. U „Ljudskoj komediji“ opisao je svoje viđenje francuskog društva početkom 19. veka. U vrlo kratkom razdoblju od samo dvadeset godina stvorio je više od stotinu dela. Njegovi najpoznatiji romani su: „Izgubljene iluzije“, „Čiča Gorio“, „Rođak Pons“, „Seljaci“, „Rođaka Bet“, „Luj Lamber“.

Umro je u Parizu, potpuno iscrpljen radom i vraćanjem dugova u 51. godini života, 1850. godine.

Izvor: lektire.rs