Srbija je zauzela 65. mesto po brzini interneta u svetu pokazuje najnovije istraživanje kompanije Cable.co.uk, koja je tokom godinu dana testirala brzinu širokopojasnog interneta u 221 državi i teritoriji na planeti.

Pixabay

Prema rezultatima istraživanja ove kompanije, u Srbiji je potrebno nešto manje od pola sata da se skine film težine 5GB, a prosečna brzina širokopojasnog interneta u našoj zemlji je 24,74 megabita po sekundi (Mbps).

Pre tri godine Srbija je zauzimala 45. mesto, ali to ne znači da je danas prosečna brzina interneta lošija, već da su druge zemlje značajnije napredovale. Te 2017. godine je prosek u Srbiji bio 12,25 Mbps.

Komšije imaju brži i jeftiniji internet

Kada je reč o komšiluku, Hrvatska je zauzela 25. poziciju, Rumunija je na 26. mestu, Bugarska je 36. na listi, a Crna Gora 63. Najlošiji internet je u Severnoj Makedoniji (109), a sporiji su i tzv. Kosovo (73) i Bosna i Hercegovina (88).

Po ceni kablovskog interneta, Srbija je zauzela 27. poziciju, sa prosečnom cenom paketa od 17,02 USD. U Rumuniji on košta 8,15 USD, čime je ova država zauzela 4. poziciju. Bugarska je na 23. mestu (15,93 USD), dok je u Hrvatskoj internet skuplji skoro duplo nego u Srbiji, pa se ta zemlja našla na 65. mestu.

Najbrži internet u poreskim rajevima

Prvorangirana po brzini je Kneževina Lihtenštajn, u kojoj ćete film s početka ove priče preuzeti za manje od tri minuta, a prosečna brzina je 229,98 Mbps. U samom vrhu je još nekoliko malenih država poput Džersija i Gibraltara. Uz brzinu interneta i svoju malu površinu, ove zemlje su poznate i kao poreski rajevi. U top deset nalaze se i Luksemburg i Monako.

Globalna tabela brzine interneta za 2020. godinu pokazuje da Zapadna Evropa dominira, jer se osam od deset najbržih zemalja na svetu sa širokopojasnom mrežom nalazi upravo na tom delu kontinenta. Mađarska (99,74 Mbps) i Hong Kong (105,32 Mbps) su ušle u prvih deset država i teritorija van Zapadne Evrope gde se nudi najbrži širokopojasni internet u Evropi i u svetu.

Očekivano najsporiji net u Africi, ali šta se to dešava u Kini?

Najsporiji internet se nalazi u najsiromašnijim državama u Africi – prosek svega 3,80 megabita po sekundi. Onaj film s početka priče se u ovoj regiji skida više od četiri sata, a u Južnom Sudanu bi vam bio potreban gotovo čitav dan.

Ni tehnološki sve naprednija Kina, sa svojim 5G gradovima, nije u mnogo zavidnijem položaju, pokazuju rezultati istraživanja. U proseku ona ima prilično spor internet i u njoj je za preuzimanje pomenutog filmskog ostvarenja potrebno pet i po sati.

Međutim, da brzina interneta nije jedina stvar na osnovu koje treba porediti zemlje kada je u pitanju kvalitet i dostupnost internet veze, upozorava analitičar telekomunikacija Paolo Peskatore u razgovoru za The Register.

Iako ovi rezultati pomažu u oblikovanju ciljeva, treba ih uzeti s malo rezerve. Brojne su tehnologije koje operateri mogu da koristite za povećanje brzine. Međutim, jednako su važne glomazne i pouzdane mreže, koje povezuju ljude, uključujući i one u ruralnim područjima.

U Srbiji postoji nekoliko gradova s brzinama interneta koje omogućavaju da 5GB skinete za 5 sekundi, međutim, mnogo je više onih u kojima to traje 50 ili više minuta.

Autor: Startit