Na današnji dan, 22. juna 1898. godine, rođen je nemački književnik Erih Paula Remark, poznatiji pod pseoudonimom – Erih Marija Remark.

Foto: najstudent.com

Rođen je u Osnabriku u katoličkoj, radničkoj porodici. Sa 18 godina odlazi na front u Prvo svetskom ratu, gde je vrlo brzo bio i ranjen. U godinama koje slede radio je najrazličitije poslove kako bi se izdržavao.

Kada je 1929. godine objavio roman “Na zapadu ništa novo”, pod pseudonimom Erih Marija Remark, u znak sećanja na majku, postao je poznat u širim književnim krugovima, ali i široj javnosti. Ovaj roman preveden je na mnoge jezike.

Kao što je i u prvom svom delu opisivao surovost rata, tako je, nakon što je stekao popularnost, i u narednim svojim delima ostao pri istoj i sličnoj tematici, pa je najčešće opisivao ratne i posleratne godine.

Njegov jednostavan stil, organičen broj likova u delima i spretnost u izlaganju radnje i tema u delima kod velikog broja čitalaca širom sveta izazivalo je odlične reakcije, zbog čega je i bio toliko popularan.

Međutim, kada je Hitler došao na vlast u Nemačkoj Remark i njegova dela bili su zabranjeni, a pisac je emgrirao u Švajcarsku 1932. godine, nakon čega se preselio u Sjedinjene Američke Države. Ipak, kraj života je dočekao u Švajcarskoj gde je preminuo 1970. godine u Lokarnu.

Pored romana “Na zapadu ništa novo”, među najpoznatijim delima Remarka nalaze se i: “Povratak”, “Tri ratna druga”, “Nebo ne zna za miljenike”, “Iskra života”, “Crni obelisk”, “Trijumfalna kapija”, “Ljubi bližnjeg svoga”, “Vreme života i vreme smrti”.

Izvor: edukacija.rs